In de meeste gevallen laat jouw lichtmeter de juiste belichting zien. Toch kan het voorkomen dat de belichting niet helemaal naar jouw wens is. Dan kun je zelf de controle nemen met behulp van de belichtingscompensatie. Hiermee kan je je lichtmeter zo instellen dat jouw foto’s voortaan net iets onder- of overbelicht worden. De belichtingscompensatie vind je vaak terug als knop op je camera, maar het kan ook voorkomen dat je het via je menu moet instellen. Kan je de belichtingscompensatie niet vinden, open dan je handleiding. Zie jij een knop met daarop + en -? Dan heb je de knop voor de belichtingscompensatie gevonden.

Belichtingscompensatie staat ingesteld op -1.
Hoe werkt de belichtingscompensatie?
De belichtingscompensatie werkt zo als volgt. Als je niet tevreden bent met je belichting kan je de compensatie negatief – of positief + instellen. Die compensatie kan je op -2 en +2 zetten of op -3 en +3. Sommige camera’s kunnen zelfs –5 en +5 instellen. Dit is afhankelijk van het type camera. Vaak is één of twee streepjes in de – of + voldoende, omdat het vaak om kleine verschillen gaat. Welke waarde jij moet instellen hangt af van de situatie en aan wat jij wil zien.
Als je minder licht wil, zet de compensatie dan in de min. Wil je meer licht, zet de compensatie dan in de plus. Je hoort het ezelsbruggetje misschien al: min is minder licht, plus is meer licht.
Wanneer pas je belichtingscompensatie toe?
Als je merkt dat iedere foto die je maakt standaard iets te licht of te donker is kan je die met de belichtingscompensatie aanpassen. Het kan ook voorkomen dat je niet helemaal tevreden bent met de belichting. Daarnaast zijn er ook situaties waarbij je van tevoren al weet dat je moet onderbelichten of moet overbelichten.
Je lichtmeter vertaalt alles naar middengrijs. Fotografeer je een zwarte kat, dan wil jouw lichtmeter de foto iets lichter maken. Het zwart wordt dan niet meer zwart, maar meer grijs. Wil je die zwarte kat fotograferen, stel je belichtingscompensatie dan negatief in, bijvoorbeeld -1 of -2. De foto wordt iets donkerder en het zwart blijft dan echt zwart. Dit geldt ook voor de kleur wit, bijvoorbeeld met het fotograferen van sneeuw. Je lichtmeter wil de foto iets donkerder maken. De witte sneeuw zal meer grijs worden. Je stelt je belichtingscompensatie dan positief in, bijvoorbeeld +1 of +2. De witte sneeuw zal weer echt wit worden.

Links overbelicht, rechts goed belicht.

Links onderbelicht, rechts goed belicht.
Als je geen gebruik wilt maken van de belichtingscompensatie, vergeet dan niet om deze instelling weer naar 0 te veranderen. De belichtingscompensatie blijft namelijk op dezelfde waarde staan waarop jij die instelt en zal niet automatisch veranderen naar 0. Staat jouw compensatie ingesteld op -1? Dan worden al jouw foto’s die je daarna maakt een beetje donkerder. Als dit de bedoeling is is dat natuurlijk super. Als dat niet zo is kan dat erg vervelend zijn. Je moet alle foto’s dan weer iets lichter maken in de nabewerking.
Toegang tot onze gratis bibliotheek
Onze bibliotheek is gevuld met e-books en spiekbriefjes! Download handige hulpmiddelen en tips die je tijdens het fotograferen kunt raadplegen. Met o.a.:
- Belichtingsdriehoek spiekbriefjes
- 10 tips voor optimale scherpte
- Noorderlicht fotograferen en meer
Leave a reply