Het belang van goede keuzes bij prints

Het belang van goede keuzes bij prints

Wilco Westerduin, veel verblijvend in het Baskenland waar hij er vrolijk op los schiet, heeft het geluk dat hij hier en daar mag exposeren in prachtige locaties. Daar horen uiteraard goede en mooie prints bij. Wilco vertelt erover in deze blog!

img_4042

Fotografie in deze tijd speelt zich veelal op het internet af. Jaarlijks worden meer dan 1.000.000.000.000 fotos ge-upload! Fotografie sites, social media, blogs: het staat er vol mee. Je zou bijna vergeten hoe het is om daadwerkelijk een fysieke, uitstekend geprinte foto te beleven, in plaats van ernaar op een beeldscherm te kijken. Ik presenteer mijn fotografie, naast 500px, blogs en Facebook, dan ook nadrukkelijk in mijn eigen exposities, met prints.

img_4062

Exposeren

Het is een compleet andere beleving om foto’s, in een aanzienlijk formaat en hoge kwaliteit, op een prachtige locatie te bekijken. En als fotograaf is het een compleet andere beleving om je werk op deze manier te presenteren. Ik ben een amateur fotograaf, maar met exposities wordt het ineens allemaal heel “echt”! Je presenteert de werken in een fysieke echte wereld. Er komen geïnteresseerde bezoekers kijken en maakt persoonlijk kennis met hen, zomaar vanwege jouw foto’s. En mensen worden eigenaar van jouw kunstwerken! Dat gevoel is in woorden niet anders uit te drukken dan apetrots!

img_4508

Vorig jaar ben ik begonnen en inmiddels heb ik nu mijn vijfde expositie op een exclusieve locatie: het Grand Hotel in Saint-Jean-de-Luz, Baskenland. Dit prestigieuze Grand Hotel Thalasso & Spa is namelijk recent compleet gerenoveerd en accepteert normaal gesproken geen exposities. Ik ben daarom heel blij dat mijn foto’s hier exclusief gepresenteerd worden. De kwaliteit van de prints en frames heeft hier zeker aan bijgedragen. Het is dan ook van belang om goede keuzes te maken bij de prints, om je fotowerk optimaal tot zijn recht te laten komen.

img_4511

Partnerschap

Voor de exposities en prints heb ik een partnerschap met een professioneel print en frame bedrijf in Bayonne. Zij leveren alle mogelijke materialen, in alle formaten, volledig naar mijn wens, of die van de klant. Het was voor mij erg belangrijk om vooraf te kunnen zien hoe hun kwaliteit van prints uitpakte, vóór de exposities van start gingen.  Hun advies en samenwerking hierin was uitstekend. We hebben proefdrukken op verschillende papiersoorten gemaakt en ik heb voorbeelden van de verschillende frames en materiaal eerst uit kunnen proberen, voordat ik mijn definitieve keuzes maakte. Alle geëxposeerde werken zijn bovendien gesigneerde, geregistreerde en genummerde limited editions (maximaal 30 prints per foto) en zijn voorzien van een certificaat van ARTrust.

dsc00715img_4265

Waar moet je op letten?

In mijn keuzes voor prints heb ik op een aantal zaken gelet. Allereerst de afmetingen van de werken. Mijn camera heeft een 21 MP sensor die afbeeldingen oplevert van ruw weg maximaal 5.500 pixels x 3.500 pixels. Voor een hoge kwaliteit print moet minimaal een print resolutie aangehouden worden van 240-300 ppi (pixels per inch). Aangezien ik mijn foto’s ook nog wel eens afsnijd voor de beste compositie van het beeld, kan een afbeelding hierdoor kleiner uitpakken, met de nodige invloed op de afmeting van de print. Grote prints zijn echter wel in trek in de kunst(verkoop). Samen met de printer is bekeken wat per foto een maximaal mogelijke afmeting was, met nog steeds een acceptabele professionele kwaliteit. De grootste afmeting bleek uit te komen op 110 X 79 cm en de kleinste op 81 X 50 cm. Dit zijn in het echt nog steeds behoorlijk indrukwekkende formaten!

img_4063

Dan is er de keuze van papiersoort. Afhankelijk van het soort afbeelding en de uitstraling maakt het veel uit op welke papiersoort de print wordt gedrukt. Mijn eerste print ooit voor een (erg blije) klant was op satin pearl papier. Het was een zwart/wit straatfoto en op dit papier kwam de afbeelding erg mooi over. De print was gesteund op schuimplaat, met de kopse kant netjes afgewerkt in zwart tape. Een heel net resultaat, en relatief goedkoop qua materiaal.

_dsc3586-versie-2 img_4001

Voor mijn exposities heb ik echter gekozen voor maximale museum kwaliteit. Alle prints zijn gemaakt op Baryté Fine Art papier (identiek aan Hahnemühler Fine Art), gelamineerd op 2 mm aluminium-Dibond. Qua framing heb ik gekozen voor twee varianten: in een zwevend frame van zwart gecoat aluminium (caisse Américain) en een variant met een passe-partout, ph neutrale kartonnage, ontspiegelt anti-UV glas en houten mat zwarte mouleer lijst.

Kleurechtheid en structuur

De manier waarop de kleuren en diepte van de foto’s overkomen op deze papiersoort is werkelijk verbazingwekkend. Er is maar weinig verschil tussen de digitale afbeelding en de print, qua kleurechtheid. Met name bij blauwtinten is dit toch een behoorlijke uitdaging voor printers. De structuur van het papier geeft de print een uitstraling van een schilderij. Het is mat, maar levert toch een prachtig heldere afbeelding op.

dsc07661 img_4197

dsc01292 img_4322

dsc00131 img_4318

Maatwerkoplossingen

Ik kreeg een verzoek van een fotograaf uit Hamburg die een foto van mij wilde in zijn badkamer, en vroeg om een vochtbestendige print. In overleg met de printer kwamen we op een uitvoering in geplastificeerde laminaat, op aluminium met een aluminium hangconstructie, zodat de print iets van de muur zou komen. Iemand anders wilde ook een print van dezelfde foto, maar moest deze nog in het vliegtuig vervoeren, terug naar Parijs. We hebben toen alleen de print op papier gemaakt, die opgerold in een koker vervoerd kon worden. Eenmaal thuis aangekomen is door een lokaal bedrijf de print op Dibond gelamineerd en siert nu haar kantoor in Parijs.

dsc09233 img_4424

Tenslotte nog een ander voorbeeld van hoe dezelfde foto in verschillende uitvoeringen er uit kan komen te zien. De ene is een plexiglas laminaat in een badkamer en de andere is in de expositie uitvoering in een restaurant.

dsc00126

img_3934

img_4175

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom Wilco’s exposities? Volg Wilco dan op Facebook.com/wilco.westerduin

 

2 Replies to “Het belang van goede keuzes bij prints”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.