Avontuur in de Belgische Ardennen

Avontuur in de Belgische Ardennen

Een paar weken geleden ben ik naar de Belgische Ardennen geweest en dat is natuurlijk geweldig als je gek bent van natuur/landschapsfotografie. Je zit daar namelijk in een prachtig berglandschap waar je jezelf uren kan vermaken met fotograferen. Ik ga het over de volgende dingen hebben: Wat moet je mee nemen? Hoe vind je de beste plekken? Ook geef ik je een paar tips en tricks!

Wat mee te nemen?

Het is belangrijk dat je zo min mogelijk ruimte gebruikt. Je bent namelijk op reis en vaak is er dan niet zo veel ruimte. Daarom is het belangrijk de juiste keuze te maken over wat wel en niet mee te nemen. Ik zou maximaal 3 lenzen mee nemen, maar dat hangt af van de hoeveelheid ruimte die je tot je beschikking hebt. Bedenk vooraf al wat je wilt gaan fotograferen.

Dus ga je landschapsfoto’s maken, neem dan een wide angle lens mee en een statief. Als je wild gaat fotograferen dan kun je beter een telelens mee nemen of een macro lens als je insecten gaat fotograferen. Ik wilde graag landschapfoto’s gaan maken, dus ik heb een wide angle lens meegenomen en voor de zekerheid een telelens, omdat ik het ook leuk vind om foto’s te maken van dieren. Ik heb altijd een 50mm lens mee voor portretten. Dit is een lijstje van de spullen die ik mee had voor het fotograferen

 • Canon EOS 700D
 • Canon EF-S 18-55 mm
 • Canon EF-S 55-250 mm
 • Yongnuo EF 50 mm
 • UV-filter
 • Statief
 • Batterijen
 • SD-kaarten
 • Omkeerring
 • Laptop
 • Telefoon
 • Beschermhoes voor de camera tegen regen
 • Afstandsbediening voor camera
 • Camera tas (Case Logic DSLR Camera Sling TBC-410)

De juiste plek kiezen

old house crop with text

Wat zijn nou echt de goede plekjes? Dat hangt er natuurlijk vanaf waar je bent. maar ik ga zelf meestal de natuur in. Vaak zijn er dan wandelpaden die je kunt volgen zodat je de natuur gemakkelijk in komt. Maar eigenlijk raad ik je af om die te volgen. Meestal volg ik het wandelpad in het begin totdat ik ver genoeg de natuur in ben en dan ga ik van het pad af. Zo vind je vaak de wat mooiere plekjes omdat er minder mensen bij komen. Dit omdat er maar weinig mensen van het pad af gaan.

Let natuurlijk wel goed op! Het is belangrijk dat je let op je eigen veiligheid en die van anderen als je niet alleen bent. En zorg er voor dat je niet verdwaalt. Ga dus geen losse takken vastpakken tijdens een klim of op gladde stenen staan. Als je van het pad af gaat vind je zoals ik al eerder zei veel afgelegen plekken net als deze schuur hierboven. Deze stond verlaten midden in het bos. Je kon zien dat er al tijden geen mensen meer waren geweest. Vaak geeft dit een heel erg mooi effect als het helemaal begroeid is met mos en klimop.

Tips voor de Belgische Ardennen

 1. Neem de tijd! Dit is belangrijk. Als je bij bijvoorbeeld het maken van een panorama foto te gehaast te werk gaat, dan is de foto minder mooi dan dat hij eigenlijk had kunnen zijn en dat is jammer. Maar ook bij een foto van een plant of dier als je te snel bent kan de foto slordig worden, maar als je rustig blijft en goed naar de instellingen en de focus kijkt krijg je een prachtige foto.
 2. Bedenk van tevoren waar je naar toe gaat en wat je gaat doen. Bij dingen als zonsondergang of -opgang is er maar één moment met de lichtstralen zoals je die wilt hebben. Dus bedenk al waar je gaat staan en zorg dat je al ruim op tijd op de plek staat die je wilt zodat er niks meer fout kan gaan.
 3. Geef je spullen een vaste plek zodat je ze snel tevoorschijn kan halen als dat nodig mocht zijn, bijvoorbeeld als er een wild dier onverwachts voor je staat. Zo raak je ook minder snel iets kwijt.
 4. Zorg ervoor dat al je apparatuur in goede conditie is, dus helemaal schoon, geen stof op de sensor, kaartjes leeg en al je batterijen opgeladen. Het is namelijk heel erg jammer als je dat terug kan zien op je foto’s of dat je een foto niet kan maken door bijvoorbeeld een lege batterij.

belgie paddenstoel

Doordat ik de tijd genomen heb met het fotograferen van deze paddenstoel heb ik de beste compositie kunnen vinden. Ik heb meerdere hoeken geprobeerd en meerdere lenzen gebruikt zodat ik de kleuren er zo mooi mogelijk op gekregen heb.

Wat vond je van deze blog? Ik hoop dat jullie dit een leuke blog vonden! Heb je zelf ook foto’s die je wil laten zien met betrekking tot dit onderwerp? Zet ze dan in de facebookreacties! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.