Home | Maandag motivatie: de overstap van automatisch naar manual: diafragma
ISO, sluitertijd, diafragma
Fotografie voor beginners

Maandag motivatie: de overstap van automatisch naar manual: diafragma

Veel mensen fotograferen automatisch. Dat is begrijpelijk, want als je net met fotografie begint, dan ben je blij als je met mooie beelden thuis komt en let je niet zozeer op de techniek. Voor sommigen lijkt de overstap van automatisch naar manual daarom een grote stap, maar dat valt reuze mee! Zolang je de grote drie maar begrijpt en weet hoe je dit toe kunt passen. In deze blog lees je er meer over.

De grote drie: daarmee bedoel ik het diafragma, sluitertijd en ISO. Dit zijn de drie basisinstellingen die je continu gebruikt tijdens het fotograferen. Maar hoe pas je ze toe?

Diafragma

Met het diafragma bepaal je hoeveel licht je wilt toelaten op je sensor. Als je bijv f 2.8 gebruikt, een open diafragma, dan kan de camera veel licht opnemen. Gebruik je f 22, een dichter diafragma, dan laat het minder licht toe en krijg je een donkerder beeld. Hartstikke logisch natuurlijk. Maar je diafragma is ergens anders nog véél belangrijker voor! Je kan er namelijk je scherptediepte mee controleren.

Voorbeeld: hoe komt het toch dat er bij portretfotografie vaak een vage achtergrond is? Dat komt door een zo open mogelijk diafragma te gebruiken, een klein diafragma getal. Je praat dan over een kleine scherptediepte (lees: weinig scherpte in de diepte). Hiermee plaats je de aandacht op het onderwerp en door het open diafragma creeer je een onscherpe achtergrond waardoor je onderwerp werkelijk waar uit het beeld springt. Bekijk hieronder de illustratie welk diafragma getal zorgt voor een kleine of grote scherptediepte.

ISO, sluitertijd, diafragma
Diafragma bepaalt de scherptediepte.

Dat geldt ook voor bijvoorbeeld architectuur- of landschapfotografie. Daar is vaak alles scherp. Er is niet iets in het beeld wat écht alle aandacht nodig heeft. Je hebt dan een grote scherptediepte (lees: veel scherpte in de diepte). Als je een beeld volledig scherp wilt hebben, dan gebruik je een dichter diafragma. Ik schrijf ‘dichter’, want je diafragma is natuurlijk nooit gesloten, anders krijg je een zwart beeld 🙂

Door dus goed en effectief gebruik te maken van je diafragma kan je duidelijk de sfeer bepalen en de aandacht op een onderwerp vestigen. Scherptediepte bepaal je niet alleen door middel van je diafragma, maar ook je brandpuntafstand en objectief kunnen hierin verschillen. Met een groothoek is het lastig om een hele kleine scherptediepte te krijgen, omdat je niet enorm dicht bij je onderwerp kan komen. Met een zoomlens is het lastiger om alles scherp te krijgen. Experimenteer er lekker mee!

Hieronder vind je nog een mooie illustratie. Hoe weet je nu welk diafragma er nou zorgt voor een kleine of grote scherptediepte? Ik merkte op school en bij mijn klasgenoten dat het lastig was om te onthouden. Daarvoor heb je deze illustratie die je ter geheugensteun kunt gebruiken.

ISO, sluitertijd, diafragma

Hoe kleiner het getal, hoe groter de opening.

Tot slot nog een paar voorbeelden:

rger_20160330_het-baasje-van-lo-res_0001
Klein diafragmagetal van f 2,8, grote opening met weinig scherpte, enkel en alleen op het onderwerp.
A'DAM toren Amsterdam Renzo Gerritsen
Groot diafragmagetal van f 13, kleine opening. Volledige scherpte.

Hopelijk weet je nu hoe je je diafragma toe kunt passen! Dan ben je een stap dichterbij het fotograferen in de manuele stand en fotografeer je veel zekerder én kan je meer uit je fotografie halen. En daar gaat het om. Volgende week vertellen we over sluitertijd. Mis het niet!

Over de auteur

Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen

Mijn naam is Renzo Gerritsen en ik ben een jonge fotograaf die altijd op zoek is naar een nieuw perspectief.

Reactie geven

Klik hier om een reactie te geven

Wie zijn onze partners:

Transcontinenta Fujifilm Sigma Benelux Fotovakschool Image Map

Nieuwsbrief

Meer dan 30.000 volgers

Mis niets van DeFotoblogger en volg ons op de verschillende kanalen.

DeFotoblogger op Flickr

  • Deventer met Lebuinustoren
  • En wat doen we in de herfst? Paddestoelen fotograferen..
  • 20170922 - Unesco Werelderfgoed Kinderdijk - DSC07535
  • Visitors of Scheveningen 2017
  • A special girl in Amsterdam
  • Autumn
  • Lower Antelope Canyon
  • Irish coast with a rainbow
  • Heath bokeh