In Fotografie tips

Rutger Bus heeft voor jou weer een blog geschreven over astrofotografie met de tip: begin eenvoudig! Lees snel verder en lees vervolgens zijn blog met 10 tips voor astrofotografie.

Voor een beginnend astrofotograaf zal het zien van al die prachtige Deep Sky opnames, die je op veel social media en het web voorbij ziet komen, vaak meteen een aanleiding zijn om het direct groots aan te pakken. Het kan echter niet vaak genoeg gezegd worden, maar het is beter om juist klein te beginnen. Met een standaard DSLR en een groothoeklens zijn prachtige foto’s te maken van de Melkweg.

pleiades

Wanneer je jezelf vervolgens genoeg kennis hebt aangeleerd door veel te lezen en bijvoorbeeld vragen te stellen op verschillende astrofora (bijvoorbeeld www.starry-night.nl) kan je je geluk eens wagen door een telelens te gaan gebruiken. Je zult er dan al snel achter komen dat de aarde sneller draait dan je denkt en dat het gebruik van een Tracker onvermijdelijk is.

Uiteindelijk na veel lezen, proberen, gepuzzel, gepruts, tegenslagen en een hoop frustratie, maar vervolgens ook euforie na het maken van je eerste geslaagde DSO-astrofoto, kan je overwegen om een toegewijde telescoop met bijbehorende montering aan te schaffen. Dan begint het ontdekken pas echt!

Tot die tijd zou ik u adviseren om eerst goed om te leren gaan met het gebruik van uw normale DSLR apparatuur tijdens de donkere uurtjes en de bijbehorende instellingen goed te kennen. Het is namelijk wel handig als je je camera en apparatuur ook kunt bedienen in het donker. Laat u daarom niet te snel verlijden tot de aanschaf van een dure telescoop die u na een tijdje weer ongebruikt in de hoek zet omdat de behaalde resultaten niet in de lijn der verwachting lagen.

Zoals uit onderstaande afbeeldingen is te zien kan je met een mooie groothoeklens, maar ook met een telelens, schitterende astrofoto’s maken. Alvast veel plezier onder de nachtelijke sterrenhemel! Vergeet ook niet om mijn vorige berichten over astrofotografie te lezen: 10 tips voor astrofotografie.

m81

markarians-chain

aquarid

 

Gebruikte Camera: Nikon D700 & Sony A6000

Gebruikte Lens: Sigma 20mm f1.4 Art, Samyang 14mm f2.8, Nikkor 300mm f4

Recommended Posts

Leave a Comment

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

Tegenlicht door: Alexandra Sophie