Alles zwart wit zien

Alles zwart wit zien

Ik vroeg inspiratie aan de leden van mijn macrogroep. Soms heb je dat, geen inspiratie om te schrijven. Er kwamen volop ideeën naar boven waarover een artikel geschreven kan worden. Er werd gevraagd waarom er zo weinig macrofoto’s in zwart-wit worden gemaakt. Het was een leuke vraag en eentje om over na te denken!

Kleuren roepen emoties op bij mensen. Je kunt iets uitdrukken met kleur en kleuren geven energie. Mogelijk dat daarom meer macrofoto’s in kleur worden gemaakt. Het is de werkelijke schoonheid van de natuur die je weergeeft in je foto. Misschien is dat de reden waarom er zo weinig zwart wit foto’s getoond worden gemaakt binnen macrofotografie. Kleuren worden geassocieerd met gevoelens of emoties. Om dat te verduidelijken geef ik wat voorbeelden:

  • Groen – Rust en kalmte
  • Geel – prikkelen en energiek
  • Paars – Emotioneel en luxueus
  • Rood – Gepassioneerd of vurig

Zo kan ik natuurlijk nog wel even doorgaan, maar jullie snappen hem al. Ook schijnt er nog een verschil te zijn tussen mannen en vrouwen en de kleuren die hen aanspreken. Je ziet ook dat heel vaak de opwekkende keuren in bijvoorbeeld een zonsondergang het altijd goed doet in een foto. Als we alles samenvatten kun je stellen dat kleur een visuele impact heeft op een foto. Op een macrofoto misschien nog wel meer. Ik laat je wat voorbeelden zien om dit te verduidelijken met macrofotografie.

Niet verkeerd, maar je ziet zeker wat kleur doet met je foto. Het is ook opletten. Sommige kleurcontrasten komen niet zo goed tot hun recht, dan kun je proberen om deze foto om te zetten in zwart wit. Als we het nu over zwart wit gaan hebben dan zeggen deze tinten namelijk ook iets:

  • Wit – zorgt voor ruimte
  • Grijs – is erg neutraal
  • Zwart – staat voor kracht

Ook hier kun je de uitstraling van de foto mee beïnvloeden. In straatfotografie wordt het bijvoorbeeld al jaren veel gedaan. Om die reden dat het de aandacht van de gebeurtenis houdt. Zet je je kleurenfoto om in zwart wit, dan wordt je beeld vanzelf rustiger. Maar daartegen werken niet alle composities voor zwart wit. Zoals in dit voorbeeld.

Heb je sterk tegenlicht als je een macrofoto maakt, gebruik dit contrast dan eens om een mooie macrofoto in zwart wit te maken. Voor iedereen wel herkenbaar en een heel krachtig beeld, de silhouet uitvoering. Hier werkt het principe van sterke composities en minimalistische beeld erg goed en komt je foto goed tot zijn recht. De kunst is om dan je foto goed uit te werken en te zorgen dat er vrijwel geen details meer zichtbaar zijn. Daarvoor moet je je foto onderbelichten en mogelijk in de nabewerking je contrast verhogen. Enkele voorbeelden ter inspiratie voor je.

Als je je verdiept in de kleurenleer dan kun je dit ook gebruiken in de macrofotografie. Mochten de kleurcontrasten niet goed overkomen in kleur, dan kan het zeker een optie zijn om je foto eens om te zetten in zwart-wit. Vaak oogt het beeld dan vanzelf al een stuk rustiger. Het vergt anders kijken en anders denken.

Ik geef je een tip om jouw ontdekkingsreis te vergemakkelijken: fotografeer je foto’s in RAW zodat je altijd in je echte foto de beschikking houdt over het gehele kleurenpallet. Maar zet ook je camera display eens op monochroom. Zo kun je je onderwerp al in zwart wit bekijken tijdens het fotograferen en beoordelen op je camera. Ik hoop dat dit je helpt om te zoeken naar mooie beelden en composities in je macrofotografie en wens je veel inspiratie toe.

Gr Anita Bosker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.