Algemene tips voor lange sluitertijd fotografie

Algemene tips voor lange sluitertijd fotografie

Foto’s nemen met een lange sluitertijd, ik hou daarvan. Ik vind het rustgevend en het levert rustgevende beelden op. Ik hoef mij geen zorgen te maken over verstorende factoren zoals mensen die door het beeld lopen. En ook gewoon even voor je blijven stil staan als je eenmaal een foto aan het nemen bent. Soms voor een praatje en ook geregeld om te kijken waarvan je een foto wilt nemen.

Niet dat ze dan even naast je gaan staan? Nee dat is niet het beste uitzicht. Het beste uitzicht is direct in de frame van je foto. Want tja je neemt er immers een foto van dus het moet wel goed zijn.

Om je wat meer op weg te helpen in de lange sluitertijd fotografie zijn hier een aantal beproefde tips die mij enorm helpen. En mocht je dan nog wat meer willen leren dan kan je altijd een workshop volgen via DeFotoblogger.

De 3 tips voor lange sluitertijd fotografie die mij helpen

Tip 1: Maak altijd notities wanneer je foto’s neemt, maak je notities zo gedetailleerd mogelijk. Wat voor type licht (harde zon, maneschijn, strobe, bewolkt), welk moment van de dag, het onderwerp, hoe zag de lucht eruit, welke sluitertijd heeft je camera geregistreerd, welke sluitertijd heb je uiteindelijk gebruikt, enz, enz. Deze notities gaan je helpen in de toekomst.

Tip 2: Neem je tijd om je compositie goed te doordenken en in te stellen. Loop rond je onderwerp kijk naar welke compositie het beste resultaat gaat hebben. Bekijk je compositie door de zoeker, stap naar voren of stap naar achteren bekijk het resultaat opnieuw, neem een proef foto, enz. Dit kan soms wel wat tijd kosten voordat je kan gaan beginnen met het opstellen van je statief, camera en alle andere stappen.

Tip 3: Als je overtuigd bent dat je goed zit stel dan je statief en camera op – zorg er wel voor dat je camera is uitgelijnd. Dan ga je de focus instellen met de autofocus, stel je camera in op manuele focus en maak indien nodig wat extra focus correcties. Ik doe door middel van de live view modus van mijn camera omdat je dan kan inzoomen op je onderwerp. Schakel over naar Bulb, controleer de instellingen. Laat je camera op manuele stand staan en schroef voorzichtig de filter op de lens of schuif de ND filter in de houder. En nu ben je klaar om te gaan fotograferen!

Probeer altijd zo secuur mogelijk te werk te gaan. Neem de tijd, je kan beter twee goede compositiefoto’s hebben dan 10 mislukte foto’s. Denk er aan dat je vaak moet wachten op de juiste combinatie van weer, wolken en licht, voordat je het weet mis je de ideale combinatie dus zorg dat je bent voorbereid.

Lees ook de totaalgids in lange sluitertijden fotografie geschreven door Joel Tjintjelaar en mijzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.