Al die getallen op een lens: waar staan ze voor?

Al die getallen op een lens: waar staan ze voor?

Als je je lens bekijkt zie je allerlei getallen staan: 70-300mm f5,6 – 6,3. Wat betekent dat nou eigenlijk helemaal? En je hebt vast wel eens iets gehoord als ‘Oh als je landschappen wil fotograferen moet je een groothoek hebben!’ of ‘Bij portretten kun je het beste een telelens gebruiken’. Maar waarom is dat? Wat maakte een telelens anders dan een groothoek? En hoe weet je met welke lens je te maken hebt?

Een lens (ook wel objectief) is een essentieel onderdeel van je camera. Zonder lens maken de meeste camera’s geen foto. Een lens vangt het licht en zorgt dat er beeld gemaakt kan worden.
De kleine digitale camera’s hebben een optische zoom. Je hebt het vast wel eens zien staan; 3x optische zoom. Bij lenzen voor spiegelreflex camera’s wordt de ‘zoom’ niet op deze manier uitgedrukt, maar in millimeters, zoals 70-200mm. Deze maat wordt ook wel de brandpuntsafstand genoemd.

getallen op een lens

Wat zeggen die millimeters dan?

Allereerst is het handig om te kijken of je met een zoomlens te maken hebt of een lens met een vast brandpunt. Als er 2 verschillende brandpunt afstanden staan, heb je te maken met een zoomlens. Een 70-200mm lens kun je van 70mm tot 200mm inzoomen.
 Heb je een lens met vast brandpunt, lens zoals de 50mm, kun je niet in- of uitzoomen maar blijf je altijd op die 50mm zitten.

Stel je nu eens voor dat je zelf recht vooruit kijkt. Je hebt dan ongeveer een beeldhoek (het deel wat je goed en scherp kunt zien) van 45 graden. Dit is ongeveer gelijk aan wat een 50mm lens ook ziet. Daarom heet een lens met dit brandpunt ook wel een standaardlens. 
Een groothoeklens van 15mm heeft een beeldhoek van wel 110 graden! Dat is veel meer dan wij zelf goed kunnen zien. Met een groothoek krijg je daarom af en toe per ongeluk je eigen voeten op de foto. Die zie je zelf niet als je recht vooruit kijkt, maar de lens wel!
 Een telelens van bijvoorbeeld 200mm heeft een veel kleinere beeldhoek dan wij. De beeldhoek is maar ongeveer 12 graden. Je ziet veel minder in beeld, en daarom lijkt het groter en dus dichterbij.

getallen op een lens

Hoe lager dus het aantal millimeters, hoe meer je in beeld krijgt, dus hoe meer je beeld helemaal uitgezoomd lijkt. Dit is ideal voor landschappen en weidse shots. Hoe meer millimeters, hoe meer je kunt inzoomen en des te minder krijg je in beeld.

De soorten lenzen

Door het aantal millimeters weet je dus met welke lens je te maken hebt.

fisheye<< 15mmspeciale effecten, landschappen
ultragroothoek15mm – 24mmlandschap, interieur
groothoek28mm – 35mmbinnenshuis, landschap
standaard35mm – 60mmbinnenshuis, landschap, portret
portret60mm – 135mmportret, landschap
tele135mm – 300mmdierfotografie (wild), sport
supertele>> 300mmdierfotografie (vogels)

Bron tabel (http://www.nandoonline.com/tutorials/info_focal01.html)

De f-getallen

Naast de millimeters zie je ook nog een f-getal op je lens staan, bij zoomlenzen twee, net als de brandpuntsafstand. Stel dat er staat f/4.0 – 5.6. Dit zijn f-getallen die te maken hebben met je diafragma. Het diafragma bepaald hoeveel licht je lens door laat, en hoe veel op je foto scherp is (scherptediepte). Bij een heel hoog en klein diafragma (f20) is bijna je hele foto scherp. Bij een heel laag en groot diafragma (f1.8) is maar een heel klein deel van je foto scherp. 
Als er op jou 70-300mm lens staat f/4.0 – 5.6 betekent dat dat hij helemaal uitgezoomd op 70mm een diafragma van minimaal f/4.0 heeft, en volledig ingezoomd op 300mm een diafragma van minimaal f/5.6.

Nu wordt het vaak mooi gevonden door fotografen als de achtergrond mooi onscherp is, en daar heb je een groot diafragma voor nodig.  Bij een onscherpe achtergrond heb je een kleine scherptediepte (het gebied dat scherp is). Nu is het zo dat de scherptediepte ook nog een beetje afhankelijk is van de hoeveelheid millimeters. Hoe meer je kan inzoomen met een lens, hoe mooier onscherp je achtergrond kan worden. Hoe minder je kan inzoomen, hoe meer in je foto scherp is.

getallen op een lens

Als het goed is snap je nu dus ook de link waarom je voor landschappen dus een groothoek gebruikt. Een groothoek heeft namelijk een grote beeld hoek –> het hele landschap past in beeld –> het hele landschap is scherp. Een telelens heeft een kleinere beeldhoek –> past minder in beeld –> kleinere scherptediepte (mooie onscherpe achtergrond).

One Reply to “Al die getallen op een lens: waar staan ze voor?”

  1. Jammer dat hier gesproken wordt over de brandpuntsafstanden en hun betekenis voor een full frame. Over het algemeen zullen bezitters van een full frame camera het wel weten. Voor de meest gangbare DSLR cameras zou je de brandpuntsafstand van de lens door 1,6 moeten delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.