De Adobe Creative Cloud – Fotografie abonnement

De Adobe Creative Cloud – Fotografie abonnement

Erwin Bergkamp vertelt je vandaag over Adobe Creative cloud, een serie programma’s waarmee je oa foto’s en video’s kunt bewerken, kunt archiveren en nog veel meer.

Wat is “De Adobe Creative Cloud”

De Adobe Creative Cloud is een cloud waarop alle softwarelicenties van Adobe te vinden zijn. Het is een abonnement op de diensten van Adobe. Hiermee ben je altijd verzekerd van de meest recente versie van bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom en alle andere applicaties van Adobe.

Daarnaast biedt de cloud de mogelijkheid tot het delen van bestanden (via de adobe cloud) tussen jouw verschillende apparaten. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met bewerken of het uitzoeken van je foto’s op je tablet in Lightroom Mobile en vervolgens thuis op je PC verder met het bewerken. Je bewerkingen worden gesynchroniseerd.

Waarom schrijf ik dit artikel?

Als eerste wil ik jullie graag meegeven dat dit geen verkooppraatje is. Ik heb niets met Adobe te maken en ben puur een gebruiker van hun software, net als vele miljoenen anderen fotografen. Ik heb heel lang op een oude versie van Photoshop gewerkt (CS6) en vervolgens ook nog lang staan twijfelen om over te stappen naar de Creative Cloud oplossing. Tijdens deze twijfelperiode heb ik veel op internet gezocht naar informatie over voor- en nadelen. Ik heb mij wezenloos gezocht naar een goed stuk met duidelijke uitleg. Deze tot op heden ook nog niet echt gevonden. Her en der kwam ik wel stukjes informatie tegen, maar dit gaf geen echt antwoord op mijn vragen.

Met dit artikel wil ik graag mensen die nog geen Creative Cloud gebruiker zijn de informatie bieden die ik niet kon vinden. Dit zodat zij een weloverwogen beslissing kunnen nemen. Had ik deze informatie eerder gehad, dan had ik waarschijnlijk al eerder de stap naar de Creative Cloud gemaakt.

In dit artikel ga ik uit van het “Adobe Creative Cloud Fotografie” – abonnement. Dit is een abonnement waarbij je toegang krijgt tot Lightroom CC & Photoshop CC. Hiervoor krijg je alle updates die Adobe uitbrengt, zolang je een abonnement hebt. Daarnaast kun je gebruik maken van de Mobile varianten van de applicaties en krijg je 2GB cloud opslag voor bijvoorbeeld foto’s en de items die je in Photoshop in je library (bibliotheek) zet.

Creative Cloud

Voordelen van de Creative Cloud

De grootste voordelen die ik zie aan het gebruik van de Creative Cloud zijn de volgende:

 • Je bent altijd up-to-date en kunt gebruik maken van de nieuwste features. De Major releases bieden vaak nieuwe en verbeterde functionaliteit die je workflow aanzienlijk kunnen versnellen. Zo zijn er in Photoshop CC een aantal zaken die door middel van een nieuwe tool gaan, waar je in Photoshop CS6 diezelfde bewerkingen nog helemaal met de hand moest doen. Dit was een tijdrovende klus.
 • Je kunt gebruik maken van Libraries (bibliotheken). Hierin kun je zaken opslaan die je vaak gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan standaard achtergronden, texturen en nog veel mee. (Hier zal ik binnenkort een tutorial over maken! Houd daarvoor mijn YouTube-kanaal in de gaten)
 • Je vind veel meer tutorials die gebaseerd zijn op de CC versie dan op de CS6 versie van Photoshop. Als je alleen al op YouTube gaat zoeken naar tutorials, zul je zien dat je sommige zaken in CS6 niet eens kunt doen omdat de functionaliteit niet in CS6 zit! Je moet dan met een omweg (die vaak veel tijd kost!) het zelfde resultaat proberen te halen. Voor een beginnen een heel lastige bezigheid!
 • Je hebt geen grote uitgaven in een keer. Doordat je een maandelijks bedrag betaald, blijven de kosten laag. Een persoon met een modaal inkomen kan €12,- per maand best missen voor zijn hobby. Je neemt toch ook een abonnement op de krant of een tijdschrift wat een x bedrag per maand kost? Als je een licentie zou moeten kopen voor Photoshop (zoals vroeger het geval was), zou je in een keer ruim €700,- moeten neertellen. Dit is voor de meeste mensen een grote investering. Ik zou die investering liever uitgeven aan een nieuwe lens of body.
 • Je hebt groeimogelijkheden! Als je meer wilt dan alleen maar fotobewerking, en in deze moderne tijd ook wilt snuffelen aan video editing of je wilt grafische designs maken, dan heb je met de Creative Cloud de mogelijkheid om (tegen meerprijs) door te groeien naar een full-cloud abonnement of zelfs een full-cloud + Stock abonnement. Het voordeel hiervan vind ik met name in de User Interfaces zitten. Als je de verschillende programma’s bekijkt, zie je dat ze optisch allemaal gelijk zijn en dezelfde manier van werken vragen. Met enig logisch nadenken kun je (zonder ervaring) al beginnen met video editing in PremierePro, het videobewerkingsprogramma van Adobe.

Nadelen van de Creative Cloud

In mijn ogen zijn er niet veel nadelen aan de Creative Cloud. De nadelen die er zijn wegen na mijn mening niet op tegen de voordelen er van.

 • Je zit min of meer vast aan de Cloud als je eenmaal bent over gestapt. Een Lightroom Library van bijvoorbeeld Lightroom 4 kun je eenmalig upgraden naar een Lightroom CC versie, maar daarna niet meer openen in Lightroom 4.
 • Je sluit een abonnement van minimaal 1 jaar af. Tussentijd opzeggen kan wel, maar je moet dan even goed de voorwaarden lezen, want voordat je het weer ben je een hoop geld kwijt.
 • Als je je abonnement beëindigd heb je geen toegang meer tot Lightroom of Photoshop. Hierdoor kun je dus niets meer met bijvoorbeeld je catalogus of een PSD-file als je ” toevallig nog een wijzigingetje wilt doen”.

Waarom moet ik nu over naar de Creative Cloud?

appsJe moet natuurlijk niets, maar mijn advies aan een ieder die nog op Photoshop CS6 of Lightroom 5/6 zit, zou zeker zijn om over te gaan naar de Creative Cloud. De voordelen die het biedt zijn aanzienlijk en de verbeteringen t.o.v. de oude versies zijn op sommige vlakken immens!

Een goed voorbeeld van een tool in Photoshop die een mega sprong gemaakt heeft is het Liquify filter (Uitvloeien in de Nederlandse versie). Waar je bij CS6 alles met de hand moet doen, bied in CC je de optie om gebruik te maken van gezichtsherkenning en aan de hand daarvan snel aanpassingen te kunnen doen op bijvoorbeeld neus, mond en ogen.

Als je verder ziet (in het overzicht hiernaast) wat een full-abonnement je te bieden heeft, dan is dit een aanzienlijk scala aan applicaties. Het is na het fotografie-abonnement dus eenvoudig doorgroeien naar een uitgebreidere oplossing om al je “Creative” ideeen tot uitvoering te kunnen brengen. In dit lijstje zijn de Mobile versies niet opgenomen.

En wat gebruik jij nu Erwin?

Ik zelf gebruik momenteel het “full cloud” abonnement en dit om 3 redenen:

 1. Ik maak gebruik van meer dan alleen Photoshop & Lightroom.
  Adobe Premiere, Audition & After Effects zijn hoofdzakelijk de extra tools die ik gebruik. Maar ik heb de mogelijkheid om ook nog de andere tools te gebruiken.
 2. De 20GB die bij een full subscription zit voor Libraries & Cloud-storage  is erg handig
  Het fotografie abonnement heeft maar 2GB, deze had ik zo vol! Dit omdat ik gretig gebruik maak van de Library functie die de Cloud biedt.
 3. Als je eenmaal in de adobe familie werkt, zijn alle programma’s snel aan te leren!
  Het is dus niet heel lastig om nu bijvoorbeeld met Illustrator of InDesign aan de gang te gaan, mocht ik dit nodig hebben.

Wil je na dit verhaal meer weten over de Adobe Creative Cloud? Neem gerust contact met mij op! Wil je nog wat bijleren rondom Photoshop CC (die in het cloud abonnement zit!) kijk dan op mijn YouTube-kanaal! En als je echt zou willen beginnen na dit verhaal kun je hier terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.