Aanduidingen bij een Nikon lens in detail uitgelegd

Aanduidingen bij een Nikon lens in detail uitgelegd

Nikon heeft in de loop der jaren veel verschillende soorten AF-objectieven (met autofocus of automatische scherpstelling) geproduceerd en veel ervan zijn nog steeds compatibel met de huidige camera’s. Nikon gebruikt allerlei aanduidingen die de functies en mogelijkheden van een objectief aangeven. De aanduidingen op Nikon AF-objectieven kunnen worden onderverdeeld in vijf basiscategorieën: AF, AF-D, AF-G, AF-S en DX.

Nikon AF

Dit is de eerste generatie Nikon-objectieven met autofocus. Alle Nikon SLR-camera’s met autofocus zijn compatibel met Nikon AF-objectieven die een CPU (centrale processor) bevatten. Deze objectieven zijn eenvoudig te herkennen aan de letters ‘AF’ op het objectief, terwijl ze CPU-contacten op de achterzijde bevatten (zoals u ziet in de onderstaande afbeelding).

CPU-contacten van een AF-objectief omcirkeld

Oudere Nikon-camera’s die de AF-technologie gebruiken, ondersteunen eenvoudige autofocus. Nieuwere camera’s die zijn geproduceerd na 1996, gebruiken daarentegen een geavanceerd lichtmeetsysteem en vereisen D-informatie (distance = afstand) voor de lichtmeting (zie AF-D hieronder). Camera’s die geavanceerde 3D-matrixmeting ondersteunen, vereisen dat het objectief afstandsinformatie doorgeeft. Als een standaard AF-objectief is bevestigd, wordt een beperkte versie van het lichtmeetsysteem gebruikt.

Nikon AF-D

In 1996 introduceerde Nikon de AF-D-serie objectieven. Hoewel deze objectieven lijken op AF-objectieven, bevatten ze een codeerchip die informatie over de scherpstelafstand doorgeeft aan de camerabody. Deze informatie wordt gebruikt om de nauwkeurigheid van het lichtmeetsysteem en het flitsmeetsysteem te verbeteren. Camera’s met geavanceerde 3D-matrixmeetsystemen vereisen AF-D-compatibele objectieven om deze technologie volledig te kunnen benutten. Alle huidige autofocusobjectieven van Nikon versturen afstandsinformatie naar compatibele camera’s en zijn daarom AF-D-compatibel. AF-D-objectieven zijn herkenbaar aan de aanduiding D op het objectief, zoals in de onderstaande afbeelding.

Informatie op een objectief, waarbij de D-aanduiding is omcirkeld.

Nikon AF-G

AF-G-objectieven zijn geïntroduceerd in 2000. Deze objectieven lijken op AF-D-objectieven en bieden dezelfde functionaliteit. Ze hebben echter geen diafragmaring. (Een diafragmaring is alleen vereist voor oudere Nikon SLR-camera’s die deze informatie niet via het objectief kunnen detecteren.)

 

AF-G-objectief met de G-aanduiding. Let op het ontbreken van een diafragmaring.

Nikon AF-S (AF-I)

Nikon AF-S-objectieven en hun voorganger, de AF-I, bieden dezelfde functionaliteit als AF-D- of AF-G-objectieven. Het verschil tussen deze objectieven is dat AF-S/AF-I-objectieven een ingebouwde scherpstelmotor hebben in plaats van de ingebouwde autofocusmotor van de camerabody te gebruiken. Dit systeem maakt het mogelijk sneller scherp te stellen en is in het geval van AF-S-objectieven vrijwel geluidloos.

Informatie op een objectief, waarbij de AF-S-aanduiding is omcirkeld.

Nikon DX

In 2002 introduceerde Nikon van DX-objectieven die de technologie van eerdere objectieftypen bevatten, maar betere prestaties leveren voor digitale SLR-camera’s. DX-objectieven produceren een kleine beeldcirkel die het beeldveld van kleinbeeld/FX niet volledig beslaat. Daarom worden ze afgeraden voor gebruik met analoge SLR-camera’s of SLR-camera’s met een FX-sensor aangezien dan een deel van het beeld wegvalt. Door het geavanceerde ontwerp is het mogelijk optische elementen van hoge kwaliteit en een groot zoombereik toe te passen in een compact objectief.

Informatie op een objectief, waarbij de DX-aanduiding is omcirkeld.

Bron: Helpbank Nikon Europe

One Reply to “Aanduidingen bij een Nikon lens in detail uitgelegd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.