9 Manieren om je modellen echt te laten lachen

9 Manieren om je modellen echt te laten lachen

Mensen laten lachen op foto’s is vaak echt de grootste uitdaging van de hele shoot. Als je zegt ‘Even lachen!’ of ‘cheese!’ krijg je vaak een neppe lach, die in niets lijkt op de echte, spontane lach van je model. Ik vind nog steeds dat mensen op hun allermooist zijn als ze spontaan lachen, en dat is ook altijd waar ik probeer voor te gaan tijdens een shoot. Intussen ken ik wat technieken die vaak wel helpen, en ik deel ze met jullie! Weg met de neppe hollywood-smile!

1. Wees zelf spontaan.

Dit is eigenlijk al het allerbelangrijkst. Je zet namelijk als fotograaf al meteen een sfeer neer. Ben je wat stijfjes, koel en doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg, zal je model zich ook niet volledig laten gaan. Dus wees vrolijk, los en spontaan, dan heb je een grotere kans dat je dat ook terug krijgt van je model(len)!

2. Overdrijf bewust

Ik gebruik vaak een zelfde pose, waarbij iemand naar me toe loopt terwijl hij/zij lachend om zich heen kijkt. Ik zeg dan altijd iets van ‘En lachen alsof je nog nooit in je leven zulke GEWELDIGE stappen gemaakt hebt!’ Het idee daarachter is zo debiel dat je model het niet serieus kan nemen en daardoor vaak echt moet lachen. Dat werkt een stuk beter dan dat je zegt ‘Loop maar glimlachend naar me toe!’.

Schermafbeelding 2015-05-10 om 15.18.48 Schermafbeelding 2015-05-10 om 15.19.07

3. Laat ze even iets geks doen

Dit werkt vooral bij groepen heel goed. Laat ze elkaar bijvoorbeeld voor 5 seconde even kietelen, en zorg dat je meteen na die 5 seconde afdrukt. Dan hebben ze vaak nog hun ‘echte’ lach van het kietelen op hun gezicht voor hij weer naar een ‘geposeerde’ lach trekt.

4. Praat met je model/maak grapjes

Het is natuurlijk leuk als je ontzettend grappig bent, maar ook als je van nature geen stand up comedien bent kun je wel proberen een beetje humor in de shoot te brengen. Met sommige modellen klikt het goed en dan kun je al gauw wat grapjes maken of gekke dingen zeggen waar je allebei om moet lachen. Dan is het natuurlijk wel de kunst om op dat moment ook af te drukken!

Schermafbeelding 2015-05-10 om 15.16.54 Schermafbeelding 2015-05-10 om 15.17.15

5. Vraag je modellen iemand mee te nemen

Ga ze dan niet de hele tijd vragen gekke bekken te trekken zodat het model moet lachen, want daar hebben de meeste mensen geen zin in. Het is vaak al genoeg dat er iemand anders aanwezig is. Veel mensen vinden een fotoshoot maar vreemd en spannend waardoor ze al wat lacherig zijn, en zeker als er vriendjes of mannen mee zijn is lachen gegarandeerd, heb ik gemerkt uit ervaring.

6. Vraag ze heel hard nep te lachen en lach zelf mee

Dit is meestal zo gek dat meteen hierna de echte lach volgt.

Schermafbeelding 2015-05-10 om 15.18.10

7. Laat modellen iets samen doen

Werk je met duo’s, vriendinnen of familie, werkt het altijd om ze iets samen te laten doen. Samen lopen, op elkaars rug zitten, etc. Zodra ze in beweging zijn hebben mensen minder het idee dat ze gefotografeerd worden en vaak gaat er van alles mis (mensen lopen voor elkaar, struikelen, lopen uit beeld, etc) en dat zorgt altijd voor lachende gezichten.

8. Laat modellen met elkaar praten

Zorg dat je modellen weten dat ze niet stil naast elkaar hoeven te staan, maar dat er gewoon gekletst mag worden. Door de zenuwen vliegen de flauwe grappen vaak heen en weer en als je er ad-rem op kan reageren heb je ze vaak allebei aan het lachen.

Schermafbeelding 2015-05-10 om 15.16.28

9. “En dan nu alsof je het echt leuk vindt”

De meeste modellen weten zelf natuurlijk ook wel wanneer ze nep aan het lachen zijn, en als ze merken dat je dat doorhebt moeten ze bijna altijd eventjes echt lachen. Zeg dit natuurlijk wel op een manier die duidelijk maakt dat je ze niet bekritiseert maar er zelf ook kom kan lachen.

Welke technieken gebruiken jullie om mensen aan het lachen te krijgen?

One Reply to “9 Manieren om je modellen echt te laten lachen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.