7000+ diersoorten gefotografeerd door Joel Sartore

7000+ diersoorten gefotografeerd door Joel Sartore

Ooit gehoord van een kleine plompe lori? Of een Coquerels kroonsifaka? De Amerikaanse National Geographic-fotograaf Joel Sartore heeft ruim zevenduizend diersoorten voor zijn lens gehad, 7407 om precies te zijn. Joel Sartore fotografeert diersoorten die op het punt van uitsterven staan en door zijn foto’s laat hij zien wat we dreigen te verliezen. 

Van een machtige olifant, blauweknobbelhokko, gouden stompneusaap, Maleise tijger, zwartstaartzilverzijdeaapje tot aan een koala met jonkies, Joel Sartore heeft de afgelopen jaren veel verschillende dieren zien langs komen. Hij fotografeert alle dieren tegen een witte of zwarte achtergrond. Zo krijgen de dieren evenveel aandacht.

A federally threatened koala with her offspring, one of which is adopted.

Uitsterven bedreigd

Met zijn foto’s weet hij de ‘persoonlijkheid’ van de dieren vast te leggen. Maar het gaat niet alleen om de esthetiek, met zijn foto’s wil hij ook aandacht en bewustzijn creëren. Joel Sartore fotografeert diersoorten die op het punt van uitsterven staan, de foto’s moeten ons eraan herinneren wat we mogelijk dreigen te verliezen.

Joel is al 25 jaar aan het fotograferen, maar het fotograferen van wilde dieren brengt natuurlijk ook wat risico’s met zich mee. Tijdens zijn werk is hij vier keer achtervolgd door grizzlyberen en twee keer vond hij een cobra tussen zijn cameraspullen.

Joel Sartore/ National Geographic

Joel Sartore/ National Geographic

Bewust van sterfelijkheid

In 2005 begon hij met zijn nieuwe fotoproject de Photo Ark. Zijn vrouw Kathy werd met borstkanker gediagnosticeerd, hij werd zich bewust van een bepaalde sterfelijkheid. Hij had zijn hele leven hard gewerkt, maar vroeg zichzelf af wat hij nou had bijgedragen aan de wereld „Ik was toen 42, en toen Kathy zich herstelde, bleef er nog een vraag achterover: hoe kan ik ervoor zorgen dat we voorkomen dat we de helft van alle speciale diersoorten niet gaan verliezen?,” schrijft hij op zijn website.

Joel Sartore/ National Geographic

Joel Sartore/ National Geographic

Joel Sartore doel is om voor zijn dood elk van de meer dan 12.000 diersoorten over de hele wereld te fotograferen. Zijn werk is te bewonderen zijn boek Photo Ark of in de indrukwekkende en gelijknamige tentoonstelling Photo Ark in de NatGeo Focus Gallery van het Museon in Den Haag.

Joel Sartore/ National Geographic

Joel Sartore/ National Geographic

Het verhaal achter de Photo Ark

Het bericht is eerder verschenen op Metro lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.