7 tips voor bij de aanschaf van een lens

7 tips voor bij de aanschaf van een lens

Wanneer mensen voor het eerst overgaan op het fotograferen met een digitale spiegelreflexcamera, is de vraag steevast: ‘Welke camera raad jij me aan?‘. Terwijl het objectief eigenlijk veel belangrijker is dan de camera. Koop liever een goed objectief met een middelmatige camera, dan omgekeerd!

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een objectief?

1. Brandpuntsafstand

Moet het een groothoek- of een telelens worden? Dit is afhankelijk van het soort fotogafie wat iemand wil gaan doen. Voor een landschapsfotograaf is een matige groothoeklens (bijvoorbeeld 14-24 mm) vaak de eerste keuze, voor een wildfotograaf is een telelens onmisbaar (bijvoorbeeld 400 mm). Bij portretfotografie bewijst een matige telelens (85 mm) vaak goede diensten, tenzij je bij portretfotografie ook iets van de (werk)omgeving van iemand wilt laten zien, dan kies je weer voor meer groothoek (35 mm).

objectief-groothoek

Hiermee is ook wel duidelijk welke voordelen een zoomobjectief biedt ten opzichte van een objectief met een vast brandpunt. Met bijvoorbeeld een 24-70 mm objectief kun je beide onderstaande foto’s maken, zonder van objectief te hoeven wisselen. Zoomlenzen met een bereik van minder dan drie maal zoom (als het objectief begint bij 24 mm, dus een maximaal telebereik van zo’n 70/75 mm) zijn tegenwoordig zo goed van kwaliteit, dat ze niet meer onderdoen voor een objectief met een vast brandpunt.

2. Beeldstabilisatie

Bij een telelens is het fijn als er VR bij Nikon (Vibratie Reductie) of IS bij Canon (Image Stabilizer) ingebouwd is. Dit voorkomt soms bewegingsonscherpte bij uit de hand fotograferen. Zeker bij het maken van vluchtbeelden van vogels is dit van belang, omdat je dit soort fotografie meestal niet vanaf een statief kunt doen.
objectief-vr

3. Lichtsterkte

De maximale opening van het diafragma dus. Met een f/2.8 objectief kun je ‘s avonds langer door fotograferen dan met een f/5.6 objectief. Met een f/2.8 objectief komt er door de grote diafragmaopening nu eenmaal meer licht je camera binnen dan met een f/5.6 objectief met een kleinere diafragmaopening.

4. Prijs

Daarmee komen we gelijk op het bedrag wat iemand kan/wil besteden aan een objectief. Een lichtsterk f/2.8 objectief is nu eenmaal duurder dan een minder lichtsterk f/5.6 objectief. De keuze voor een objectief is altijd budgetgebonden, maar het kan kwalitatief zeker de moeite lonen even door te sparen.

5. Gewicht

Hoe duurder een objectief is, hoe zwaarder het vaak ook is. Ook het gewicht kan de keuze voor een objectief bepalen. Aan de wandelvierdaagse doe je liever niet mee met een heel zware uitrusting op je rug!
WandelenBeeldstabilisatie | aanschaf van een lens

6. Kwaliteit

Neem een wit vel ruitjespapier mee naar de winkel om de kwaliteit van het objectief te kunnen testen voordat je het koopt. Kijk of er bij het maken van een foto van dit vel papier vignettering (donkere hoeken) optreedt, of de lijntjes wel mooi recht lopen, of alles perfect scherp is, et cetera. Wanneer het objectief veel te verduren krijgt, koop er dan een met een metalen vatting. Die is nu eenmaal robuuster dan een vatting van plastic.

7. Minimale instelafstand

Het is erg onhandig wanneer je pas scherp kunt stellen als je twee meter van je onderwerp af staat, terwijl je de foto zou willen maken op een meter afstand. Zo had ik ooit zelf een objectief in handen met een minimale instelafstand van 1,75 meter. Ik wilde iets fotograferen wat op de grond lag. En ik ben zelf maar 1 meter 65 lang. Tja, dat werd dus een krukje zoeken om op te staan..

Andere tips met betrekking tot objectieven

1. Plaats altijd een zonnekap op het objectief om lichtinval van de zijkant tegen te houden. Maar ook om beschadiging van het voorste lensdeel te voorkomen! Afhankelijk van de omstandigheden heb ik ter bescherming ook nog een UV-filter op het objectief zitten. Alleen geeft dat bij avondfotografie vaak weer een lelijke gloed over de foto.

2. Wissel het objectief altijd met de opening van de camera naar beneden om te voorkomen dat er stof op de sensor komt.

3. Zet de camera altijd uit bij het wisselen van een objectief.

4. Druk de ontgrendelknop niet in bij het op de camera zetten van een objectief. Het risico bestaat dat de contactpuntjes van het objectief dan net geen contact meer maken met de camera.

Hopelijk heb ik het jullie met het op een rijtje zetten van al deze aandachtspunten voor de aanschaf van een objectief niet nog moeilijker gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.