6 verschillende portretfotografie type

6 verschillende portretfotografie type

Er zijn vele verschillende soorten portretfotografie types. Op het internet kwam ik diverse interessante websites tegen die veel uitleg geven over portret fotografie, ik heb hier een aantal types toegelicht.

De meest voorkomende doelen van een portret zijn bijvoorbeeld:

  1. Journalistiek portret
  2. Documentair portret
  3. Modeportret
  4. Modelportret
  5. Publieksportret
  6. Publiciteitsportret

Journalistiekportret

Bron: Yannis Bautrait
Bron: Yannis Bautrait

Bij een journalistiekportret gaan het om bij een actuele situatie die nieuwswaardig is. Het beeld moet de gehele situatie kunnen uitdrukken of toelichten. Dit is meestal doordat de intense beleving van een persoon het onderwerp is van de opname. Indien de foto niet voldoende de situatie toelicht wordt er een begeleidend schrijven toegevoegd. Een journalistiekportret moet scherp en helder zijn, hierdoor word je opname “puur”!  Een sfeerbeeld kan je beter vermijden want dit leid af van het verhaal wat je wilt vertellen.

Documentair portret

Voor een documentair portret speelt de actualiteit geen enkele rol, het gaat hier om het geheel van de documentaire en daarvoor zijn er meerdere foto’s nodig, Neem de mensen en de omgeving die bij het geportretteerde horen mee in de foto’s, deze maken het beeld echt compleet! Bij een documentaireportret past een sfeerbeeld perfect want hoe wil je anders de omgeving en de medemensen vastleggen.

Modeportret

Fotografie: Frank Doorhof
Fotografie: Frank Doorhof

Fashionfotografie is gebaseerd op modellen die producten zoals kleding en accessoires tonen door dit te dragen. Voor veel modefotografen is modefotografie een kunstvorm geworden, waarin gezocht word naar de uiterste mogelijkheden en de grens van de visie. Hierin is trendgevoeligheid een belangrijk onderdeel maar ook inventiviteit en creativiteit spelen een belangrijke rol. Zo werkt de modefotograaf over het algemeen in een team. In een team zitten bijvoorbeeld een art-director, visagisten, stylisten en modellen- castingbureaus.

Een workshop model en fashionfotografie volgen? Klik dan op deze link van Frank Doorhof workshops

Modelfotografie

Deze vorm van fotografie van personen wordt meestal beoefend door (amateur)fotografen en aankomend beroepsfotografen. Modelfotografie is meestal een verzameling van diverse soorten portretfotografie en is een samenwerking tussen een fotograaf en (meestal) jonge vrouwen (soms mannen) als model. In modelfotografie zien we vormen terug van publieksportretten, modefotografie en glamourfotografie. Bij deze vorm van fotografie is meestal de voorkeur van de fotograaf doorslaggevend voor de opbouw en invulling van de opname.

Publieksportret

portrettype

En publieksportret is een portret van een persoon of een groep personen (gezin, familie, team etc.) bedoeld voor presentatie of gebruik binnen de eigen kring. De foto’s worden niet gebruikt voor publiciteitsdoeleinden maar zijn eerder voor eigen gebruik zoals een fotoalbum, een afdruk in een lijst, een canvas voor aan de muur et cetera. De afwerking en presentatievorm speelt derhalve een grote rol bij het publieksportret. Bij deze vorm van portretfotografie staat daarom ook de klant voorop wat betreft stijl en vormgeving, waarbij uiteraard voldoende vrijheid moet overblijven met betrekking tot de creativiteit van de fotograaf.

Publiciteitsportret

Een publiciteitsportret wordt gemaakt met als doel het publiceren van de foto in bijvoorbeeld de krant, folder, website, cd-hoesje et cetera. Een publiciteitsportret illustreert dus een artikel, een interview of “verkoopt” de geportretteerde tezamen met een specifiek product (bijvoorbeeld de CD). Denk bijvoorbeeld ook aan gebruik op posters, campagnemateriaal en glamourfoto’s van artiesten en celebraties. Bij een publiciteitsportret is dus de setting bedacht, gemaakt en/of aangestuurd. Ook is er bij het publiciteitsportret veel aandacht voor de visagie, (aan)kleding, licht, pose en het gekozen moment.

Tip:

Stel je zelf altijd de vraag: wat is het doel van de foto’s die je gaat nemen met je onderwerp. Zijn de afspraken helder over wat er verwacht wordt van jouw en weet jij wat je terug mag verwachten? Zijn er nog hulpstukken nodig en hoe ga je zorgen voor de juiste belichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.