5 tips voor winterfotografie met een iPhone

5 tips voor winterfotografie met een iPhone

Winterfotografie is voor vele een uitdaging maar voor mij is het een prefect moment om eens lekker los te gaan. Ik zoek de kou graag op om deze vast te leggen. De winter is ideaal om je landschapsfotografie te perfectioneren. Dat kun je uiteraard doen met een schitterende DLSR of goede compact camera.

1. Zorg ervoor dat je iPhone niet nat en koud word

Een iPhone is erg gevoelig voor warmte maar ook voor kou. En zoals met elke batterij zal ook een iPhone sneller leeg gaan in de winter. Sterker nog je telefoon kan er zelfs blokkeren als deze te koud wordt, bij het blootstellen van je iPhone aan extreme kou is het zelfs mogelijk dat interne componenten onherstelbaar beschadigd raken.

5 tips voor winterfotografie met een iPhone

Dus als je lekker op pad bent en je wilt gaan fotograferen met je iPhone doe dit dan doordacht. Bekijk eerst goed wat je wilt gaan vastleggen en bedenk hoe je dit wilt gaan doen. Dan kun je daarna je telefoon pakken en een foto nemen zonder dat deze langere tijd blootgesteld wordt aan de kou.

2. Kleed je warm aan

Okay deze is eigenlijk te makkelijk maar goed ik kop hem toch even in. Als je zelf goed aangekleed en warm bent dan word het fotograferen alleen maar leuker om te doen. Schaf bijvoorbeeld ook Touchscreen handschoenen aan zo zorg je ervoor dat je vingers lekker warm blijven 🙂

3. Mooie sneeuwfoto’s maken

Het goed vastleggen van sneeuw kan wel eens lastig zijn. Het hebben van goed/ voldoende licht is belangrijk en uiteraard wil je ook sneeuw zien vallen. Gelukkig kan je met de meeste apps incl de geleverde camera opties van je iPhone al veel corrigeren zodat je toch een sprekende foto kunt krijgen als het origineel net niet zo uitpakt als dat je wenst.

5 tips voor winterfotografie met een iPhone

Ga bijvoorbeeld eens voor een Zwart/Wit foto ipv kleur.

4. Gebruik de lange schaduwen van de winter

Je kent het gouden uur wel, in de zomer is dit ongeveer een uurtje maar in de winter duurt dit veel langer omdat de zon veel langer laag aan de hemel staat. Gebruik dit moment om de lange schaduwen die je hiervan krijgt vast te leggen. Zoals in onderstaande foto is er gekozen om direct naar de zon toe te fotograferen en deze boven in beeld te houden. Hierdoor blijft er genoeg ruimte over voor de boomstammen en de schaduw van de bomen in de voorgrond van de foto.

5 tips voor winterfotografie met een iPhone

Voor het beste effect neem je de foto waarbij de zon tegen de rand van de foto zit of juist net buiten het scherm, hierdoor krijg je een gebalanceerde foto waarbij de schaduwen volledig tot hun recht komen!

5. Neem je foto op een regenachtige dag

Ja, ook regen hoort bij winterfotografie, dat er regen valt is niet de vraag in de winter de vraag is eerder wanneer valt de regen is dat vandaag of is dat morgen. Lees meer over fotograferen in dit artikel “Hoe kun je regen fotograferen

5 tips voor winterfotografie met een iPhone

Lukt het je niet om een goede regenfoto te nemen dan kun je altijd de APP Rainy Daze proberen. In onderstaande foto is gebruik gemaakt van de app. Hoewel het niet regende de dag dat deze fotogenomen is door iPhonephotographyschool lijkt het erop dat een extreme regenval is geweest op het moment van de opname. De app werkt overigens niet in alle omstandigheden, op een zonnige dag zul je niet het effect krijgen wat je wilt. Het beste kun je de app gebruiken op een bewolkte foto.

Ga je liever niet op pad tijdens een regenbui? Dan kun je nog steeds mooie foto’s nemen met een regensetting. Hiervoor ga je direct na de regen op pad en leg je bijvoorbeeld het straatbeeld vast zoals in deze foto. Het natte oppervlakte kan zorgen voor bijzondere weerspiegelingen. Probeer het eens!

5 tips voor winterfotografie met een iPhone

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Wil je nog een aanvulling kwijt? Dan kun je deze in het reactie formulier kwijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.