5 tips voor scherpe focus bij een iPhone foto

5 tips voor scherpe focus bij een iPhone foto

Het maken van een scherpe foto vereist een goede focus / focuspunt in de foto. Dit is bij elke camera zo dus ook bij een iPhone en deze 5 tips zullen je hierbij kunnen helpen.

1. Altijd tikken voor de focus

Focus-iPhone-Photos-47

Hoewel een iPhone best slim is weet de foto app niet altijd het juiste deel van het onderwerp scherp te stellen. Als er een gezicht in beeld is dan is de iPhone slim genoeg om dit onderdeel scherp te stellen. Maar zonder een gezicht wordt het een heel ander verhaal.

Processed with VSCOcam with hb1 preset
Door te tikken op het scherm waar jij wilt dat er scherpgesteld wordt hou je de regie over de foto. Het gele vlak wat er dan getoond wordt in het scherm geeft aan wat er precies scherpgesteld wordt.

2. Stel de scherpstelling in na het focussen

Het scherpstelpunt geeft aan hoe licht of donker de foto zal zijn. Dit onderdeel is erg belangrijk binnen de focus bij een iPhone foto.

Je iPhone zal automatisch de scherpstelling bepalen op basis van waar jij tikt in het scherm. Eenvoudig gezegd tik je op een licht gedeelte van de foto dan zal je de camera ervoor zorgen dat dit gedeelte correct belicht wordt. Resulterend dat andere onderdelen onderbelicht kunnen worden. Met IOS 8 is het makkelijk om dit zelf ook nog te corrigeren nadat je het focus punt bepaald hebt.

iOS-8-Photo-Features-2

Nadat de focus bepaald is ga je simpelweg met je vinger heen en weer over het scherm om de belichting aan te passen.

3. De focus vasthouden

Nog een handige tool is de focus vast laten houden door je iPhone. Hierdoor kun je de compositie nog bepalen nadat je de focus hebt bepaald. Om deze instelling te kunnen gebruiken tik je op het punt wat je scherp wilt hebben en daar houd je je vinger voor een paar seconden. Als alles goed gaat zie je de mededeling AE/AF is vergrendeld. AE betekend Auto Exposure en AF betekend Auto Focus.

Focus-iPhone-Photos-49

4. Verander de afstand niet

Als je een goede focus hebt in je foto dan moet je er voor zorgen dat de afstand niet veranderd. De focus van je iPhone werkt door het focuspunt af te stellen op de afstand van het moment van focussen.

Focus-iPhone-Photos-13

Dit punt van scherpstelling wordt Focal Plane genoemd, elk object wat voor of achter dit punt is zal onscherp getoond worden. Dit is de reden om niet te veranderen van afstand anders zal het punt wat je scherp wilt hebben juist onscherp getoond worden.

Focus-iPhone-Photos-14

5. Voorkom dat je te dicht bij komt

Focus-iPhone-Photos-8

Een iPhone heeft een minimale afstand nodig om te kunnen scherpstellen. Met een iPhone 5s, 6 en 6plus is deze afstand ongeveer 7,6 centimeter. Kom je dichterbij dan zal het dichtstbijzijnde punt als onscherp worden weergegeven. Je ziet dit uiteraard direct op het scherm, je zult dan je telefoon iets naar achteren moeten doen totdat het gewenste punt weer scherp gesteld kan worden.

Focus-iPhone-Photos-9

Houd je teveel achtergrond beeld over dan kun je de foto later altijd nog uitsnijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.