5 tips voor het gouden uur

5 tips voor het gouden uur

Het gouden uur, is een veel besproken onderwerp onder fotografen. Als je nieuw bent in het fotograferen, is het dit de meest korte uitleg: Het gouden uur is het moment dat de wereld opgaat in een gouden en oranje  kleur. Denk maar aan alle momenten in een film waarin een romantisch stelletje hand in hand samen naar de ondergaande zon staan te kijken. Het moment is niet alleen romantisch omdat er een band is bij het stelletje maar ook doordat het gouden uur zo’n ongelofelijke aantrekkingskracht heeft.

Ben jij klaar om te beginnen?

Het gouden uur is tussen zonsopgang en zonsondergang

Een andere manier van uitleggen is: het gouden uur begint bij de zonsopkomst en eindigt met de zonsondergang. Tijdens deze periode komt de zon net op of gaat die net onder, dat geeft een grotere natuurlijkere oranje tint dan wat normaal is tijdens de rest van de dag. Als je voorkeur uitgaat naar het fotograferen van landschappen kan je hier vooral je voordeel uithalen als je vroeg opstaat en begint met fotograferen bij zonsopkomst. Bijkomend voordeel is dat er dan hoogstwaarschijnlijk geen andere mensen zijn op de plek van fotograferen.

Sommige fotografen zeggen dat tijdens het gouden uur hun onderwerpen levendiger overkomen. Als je een Wildlife fotograaf bent dan kan je tijdens de vroege uurtjes getrakteerd worden uitzonderlijke ervaringen. Dieren die je anders niet ziet kan je tijdens deze periode van de dag wel tegenkomen.

Soms is het wat overweldigend

Bijna iedereen die je er naar vraagt zal je vertellen hoe mooi het gouden uur kan zijn, maar het kan ook een kriem zijn om mee te werken. Op sommige jaargetijden is de lichtintensiteit zo enorm oranje en sterk dat het je kan overwelmen. Eigenlijk kan het een foto vernagelen… Om dit te voorkomen moet je vaak wachten tot dat het licht gediffuseerd wordt door bijvoorbeeld een wolk. Hierdoor wordt het licht wat minder hard of sterk. Helaas kan dit ook maar een heel kort moment zijn waarbinnen je de foto moet nemen.

Portretten: zorg voor een backlight

Het Gouden uur is een uitstekend moment om portretfotografie te beoefenen. Als je in de stad woont kan je je voordeel doen door de natuurlijke breking van het licht door de omringende gebouwen. Ben je in het bos of een bosrijke omgeving zoals een woonwijk met veel groen en bomen kan het wel eens lastig zijn om te werken met het natuurlijke licht. Zoals gezegd kan je dan wachten op een wolkje voor de zon.

Veel portretfotografen zullen zeggen dat je geen tegenlicht/ backlight moet gebruiken om, maar ik zou zeggen probeer het eens en als je het niet vertrouwd doe het dan beide. Het resultaat zal je doen besluiten wat voor jouw de beste foto is.  

Landschapsfotografie: Gebruik de spotmeter voor de schaduw en belicht dan onder met een stop

Het bewust onderbelichten door de schaduw te gebruiken voor de spot meting en deze dan met een stop te verlagen is een vaardigheid die je jezelf eigen moet maken. De automatische meting en wat je camera je verteld zal je nooit volledig kunnen helpen om het meeste uit je foto te halen. Hoe je dit kan omzeilen is door bij landschapsfotografie maar ook bij stads/ urban fotografie een spot meting te doen. Maar een extra trucje is door je spot meting te nemen van een  schaduwrijke plek en deze dan bewust te gaan onderbelichten met een stop. Hierdoor komt er meer balans in de details bij de highligts en de schaduwen.

De rest kan je in de nabewerking wel rechtzetten.

Het blauwe uur is misschien nog beter

Terwijl iedereen het heeft over het gouden uur, wordt het blauwe uur nagenoeg altijd vergeten. Vele kennen het blauwe uur niet of zijn recentelijk ermee in aanraking gekomen. Het blauwe uur is direct voor of direct na het gouden uur dus het is raadzaam om net iets eerder op de plaats van bestemming te zijn of wat langer te blijven. Tijdens het blauwe uur krijg je de laatste restjes van het zonlicht te zien en zal de wereld in een schitterende blauwe kleur gehuld zijn. De meest intense landschap foto’s kan je nu nemen.

Tijdens deze periode moet je wel de ISO setting verhogen en ook het diafragma zal wat omhoog moeten. Een enorm groot voordeel is dat het licht super zacht is en er bijna geen schaduwen zullen zijn, met alle voordelen van dien bij het maken van een portret serie. Het mooiste is misschien wel dat dit moment van de dag perfect is bij stads/ urban fotografie. Een nadeel is dat het niet een volledig uur is. De naam is dan ook niet heel eerlijk gekozen, in de praktijk zal het blauwe uur neerkomen op een kwartiertje…

Dit is een bijgewerkt artikel uit 2014, nieuwe foto’s en herziening van tekst elementen. De basis van de tips zijn blijven bestaan.

3 Replies to “5 tips voor het gouden uur”

  1. Helder artikel. En voor fotografen die, net als ik, niet van heel vroeg opstaan houden komen er weer mooie tijden aan. Rond de jaarwisseling komt de zon pas om ongeveer kwart voor negen op en vallen de blauwe en gouden uren dus op enigszins draaglijke tijdstippen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.