5 tips voor een goede portretfoto

5 tips voor een goede portretfoto

Mensen fotograferen of een portretfoto maken zal waarschijnlijk binnen de fotografie het meest gedaan worden. En hoogstwaarschijnlijk staat met stip boven aan de portretfoto top 10 de wel bekende selfie’s. Iedereen maakt ze en iedereen deelt ze. Allemaal hartstikke leuk maar een portretfoto goed maken is net als alle andere fotografieonderwerpen gebonden aan een aantal vaste waarden of als je creatief bent zijn deze waarden eerder richtlijnen.

En onze 5 tips zullen je verder helpen met het maken van een mooie portretfoto.

Zet je model niet centraal

Portretfoto-regel-van-derde

Je leest het goed. Je model is je onderwerp en normaal zou je deze juist centraal in het midden willen hebben. Maar als je hem of haar nou eens niet geheel in het midden zet maar meer volgens de regel van derde positioneert krijg je een betere compositie en dat kijkt aangenamer.

Kom gezellig dichtbij

portretfoto

Als je dichterbij komt zal het model niet snel “verloren” gaan met de achtergrond. Te dichtbij is ook weer niet goed want dan zal het model zich ongemakkelijk gaan voelen en dat ga je zien op de portretfoto. Gezellig dichtbij is voor mij het toverwoord. En dichtbij komen kun je het beste doen met een portretlens zoals een 85mm of een 105mm. Deze lenzen hebben vaak een groot diafragma wat weer een prachtige wazige achtergrond oplevert. Des te beter komt het gezicht naar voren.

Gebroken licht

Soft-Box-GD-

Een term als diffuus licht is eigenlijk niet anders dan indirect licht wat het model belicht. Ik noem het gebroken licht omdat de lichtstraal niet direct is. En dat zorgt ervoor dat het licht minder hard zal lijken. Dit gebroken diffuus licht geeft een gelijke belichting op het model waardoor je geen vervelende onbedoelde schaduwen krijgt zo rondom de ogen, neus en haargrens. Een goede stukje gereedschap hiervoor is een softbox of een diffuser op je flitser.

Creatief omgaan met je diafragma

portretfoto

Zoek je een snelle en eenvoudige manier om een mooie portretfoto te nemen? Dan moet je absoluut deze tip te harte nemen! Het diafragma is voor mij altijd al mijn beste vriend geweest ik hou ervan om foto’s te nemen met een zo groot mogelijk diafragma omdat dit mij in staat stelt een onderwerp nog meer onder de aandacht te brengen. Uiteraard is een groot diafragma niet altijd even handig zeker als je wat verder van het model bent maar ben je gezellig dichtbij dan is dit gewoon een tip die je moet proberen!

Bekijk het model vanuit een andere hoek

screenshot_2014-07-24-00-05-17-1-93d1c1ac8caa0cbc7317ccb3091e57ffcafefd1d

Vaak wordt een portretfoto recht van voren genomen. Dit is vertrouwd en voor iedereen toe te passen. Maar ga eens uit die comfortzone en probeer een andere hoek bij een portretfoto. Neem een lader mee of klim op een muurtje, van bovenaf geeft een bijzondere foto. Maar een portretfoto van onderaf lijkt misschien een goed idee, echter is het in de praktijk vaak juist geen goed idee! Tenzij je natuurlijk de dubbele kin wilt vastleggen. Of wellicht vind je het leuk om bij iemand in de neus te kijken… Nee hé. Niet doen dus.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt, en mocht je aanvullingen hebben dan kun je deze altijd kwijt in het reactie formulier!

En heb je mooie voorbeelden van een portretfoto of misschien wel meerder foto’s deel ze dan op onze inspiratiepagina “portretfotografie inzendingen“.

2 Replies to “5 tips voor een goede portretfoto”

  1. Even een klein puntje van opbouwende kritiek: de eerste foto vind ik een slecht voorbeeld omdat de persoon de foto uit kijkt. Als je je model op de regel van derde wilt positioneren, zorg dan dat deze de foto inkijkt, naar het lege vlak.
    Verder duidelijke en goede uitleg. Leuk stukje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.