5 tips voor betere herfstfoto’s

5 tips voor betere herfstfoto’s

De herfst is natuurlijk een van de mooiste seizoenen om natuurfoto’s te maken. Maar waar moet je allemaal om denken met herfstfoto’s? In dit blog vijf tips om betere herfstfoto’s te maken en de kleuren van de herfst goed vast te leggen!

1. Witbalans op bewolkt

Zet de witbalans van je camera eens op bewolkt. Geel gekleurd blad komt dan veel beter uit! Doe dit alleen als er niet ook blauwe lucht op de foto komt. Die wordt namelijk met de witbalans op bewolkt ook geler. De mooie blauwe kleur verdwijnt daarmee. _las1558pf

2. Gebruik een polarisatiefilter

Door het gebruik van een polarisatiefilter verdwijnen de reflecties van (natte) bladeren en worden de kleuren veel dieper. Daarnaast helpt het tegen het strooilicht van de nu laag staande zon.

3. Kleurruimte op AdobeRGB

 

herfstkleuren21
AdobeRGB heeft een groter bereik en legt daardoor de rode en gele herfstkleuren beter vast. Fotografeer dan wel in 16 bits om vloeiende kleurovergangen te behouden. Laat je de foto’s afdrukken bij een afdrukcentrale die geen AdobeRGB aan kan (de meeste)? Zet de foto dan na bewerking weer om in een 8 bits sRGB Jpeg afbeelding. Dan blijven de kleuren nagenoeg gelijk omdat andere kleurnummers aan de kleuren gehangen worden.

Een erg technisch verhaal (zal er binnenkort een apart blog aan wijden), maar het werkt wel! Laat je de kleuren in AdobeRGB staan, dan is het risico dat de kleuren er op de afdruk fletser uit zien dan op het beeldscherm.

4. Sta vroeg op

Na een heldere nacht met lage temperaturen is er ‘s ochtends vaak mist.
Erg sfeervol. Vroeg op dus! Omdat er ook weinig mensen op straat (of in de parken en bossen zijn) kun je ook gelijke mooie foto’s maken zonder mensen in je beeld.

5. Fotografeer paddenstoelen

Vergeet in de herfst ook niet de paddenstoelen te fotograferen! Paddenstoelen zijn erg herkenbaar voor de herfst en je komt ze in elk park of bos wel tegen. Een statief dat je camera laag bij de grond kan brengen is meestel wel gewenst om de paddenstoelen goed vast te leggen.
paddestoelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.