5 Smartphone tips om direct toe te passen

5 Smartphone tips om direct toe te passen

In deze 5 Smartphone tips ga ik hoofdzakelijk uit van een iPhone 6 maar ze zijn ook zeker te gebruiken bij een andere goede smartphone zoals een Sony Experia Z3. Samsung waarschijnlijk ook maar daar heb ik niet veel echte ervaring mee aangezien ik deze niet bezit. Maar dat zal jou er niet van moeten weerhouden toch?

1. Gebruik een Macro Lens voor extreme Close Ups

Soms, en dan vooral bij close up macro fotografie, moet/ wil je dichter op het onderwerp zitten dan wat je iPhone/ Smartphone aankan. Wil je scherp kunnen focussen op onderwerpen dichterbij dan 7,5cm ben je aangewezen op een externe macro lens voor je iPhone.

Macro lenzen, zoals de Olloclip, zullen je helpen om dichter op het onderwerp te komen. En je krijgt de details naar voren die je anders niet te zien krijgt.

Focus iPhone Photos 52

Een bijwerking van een dedicated macro lens is dat je wel een behoorlijke beperking hebt in je scherpte diepte. Slechts een klein deel van de foto zal scherp zijn. Het is dan ook super belangrijk dat je met een macro lens nog beter let op je scherpstelling. Neem wat extra foto’s door op verschillende posities van het scherm te tikken (uiteraard wel het deel wat je scherp wilt hebben 😉 ). Hou de afstand tot het onderwerp ook gelijk want de kleinste verandering kan het onderwerp out of focus zetten.Focus iPhone Photos 2

Er zijn verschillende leveranciers van iPhone macro lenzen, maar de kwaliteit is niet altijd even goed. Ga dan ook verstandig shoppen en lees de reviews.

2. Ga voor een kleine scherptediepte

De scherptediepte staat voor hoeveel van de scene is scherp en hoeveel niet, van voor naar achteren gerekend. Een grote scherptediepte zal ervoor zorgen dat nagenoeg de gehele scene scherp is terwijl een kleine scherptediepte het tegenovergestelde bereikt. Met als gevolg dat alles voor en na het scherptediepte punt onscherp zal zijn.

Processed with VSCOcam with f2 preset

 

Het is ook mogelijk om met een iPhone (maar ook andere smartphones) een kleine scherptediepte te krijgen. Het enigste wat je daarvoor hoeft te doen is een handige trucje uit te voeren. Hoe dichterbij je komt met je camera des te kleiner wordt de scherptediepte, Thats it 🙂 .

Focus iPhone Photos 36

 

En denk er aan dat de afstand van je onderwerp met de achtergrond ook van invloed is op de scherptediepte. Hoe groter de afstand is van een bloem tot in dit geval de boom des te vager de boom zal worden.

Focus iPhone Photos 40

 

3. En dan de grote scherpte diepte

Ok dit zal dan nu een makkie zijn toch? Je moet gewoon ze ver mogelijk van je onderwerp afstaan om de gehele scene scherp te krijgen. Nou dat klopt bijna. Je moet namelijk ook niet te ver weg gaan want dan zal het onderwerp weer niet tot zijn of haar recht komen. Zorg voor een goede mix, kijk goed naar de weergave op je display daar kan je eenvoudig zien of de scene in zijn geheel scherp is.

Focus iPhone Photos 20

Focus iPhone Photos 39

In deze bovenstaande foto is de vrouw scherp gesteld, met als gevold dat het zand op de voorgrond en de horizon op de achtergrond iets onscherp zijn. Dat is bij landschapsfotografie natuurlijk niet wat je wilt en zeker niet als je een grote scherptediepte wilt creëren maar in deze foto doet het geen afbreuk.

4. Voorkom beweging

We zeggen het zo vaak bij DeFotoblogger maar gebruik een statief of een solide ondergrond waarop je iPhone/ Smartphone kan rusten. Dit is zeker zo wanneer er weinig licht is zoals in de vroege ochtend, vlak voordat de avond valt of uiteraard ook binnen in een gebouw/huis. Bewegingsonscherpte is dan een echt reël risico. We kennen allemaal wel foto’s zoals deze, toch? En dat wil je liever niet hebben lijkt mij.

Focus iPhone Photos 3

De ultieme oplossing is dus een statief voor je smartphone. Bijkomend voordeel is dat je dan ook rustig elk detail van de compositie kunt tweaken.

Focus iPhone Photos 4

Heb je geen mogelijkheid om ergens steun te vinden voor het nemen van je foto, probeer dan je ademhaling in balans te krijgen. Neem even de tijd hiervoor, want hoe rustiger je ademhaalt (echt tot rust komen, diep in ademen en uitademen) des te stabieler je handen zullen zijn. Althans dat is de theorie erachter. Lukt dit ook niet ga dan door je knieën, zo voorkom je ook bewegingsonscherpte. Eigenlijk gaan alle tips die we geven in dit kader wel op, dus ook de camera dicht bij je houden en niet je armen strekken 😉 .

5. Manuele Focus

Voor deze tip heb je toch wel een andere app nodig dan de standaard app in het geval van een iPhone. Ik gebruik hiervoor de Camera Awesome voor iPhone maar hij is er ook voor de Android based smartphones. Soms wil het namelijk niet lukken om de juiste belichting en de juiste focus te krijgen op het onderwerp en dan zou je willen dat je handmatig kunt gaan fotograferen.

Voor iPhone

App voor de iPhone

Voor Android

Camera-Awesome-Android

One Reply to “5 Smartphone tips om direct toe te passen”

  1. Hartstikke leuk wat ik zoal lees, maar helaas mis (helaas te vaak) ik de Windows Phone apps (v.a. versie 8.1) waar volgens mij ook veel uit te halen valt. Zelf gebruik ik de Microsoft Lumia 550 en ben een grote gebruiker hiervan naast mijn echte fotocamera de Nikon D3100 waar ik hobbymatig heel veel mee bezig ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.