Veel mensen krijgen de kriebels bij het woord flitsen, maar dat valt gelukkig reuze mee. Zet je flitser op TTL en 9 van de 10 keer heb je de juiste hoeveelheid licht, vooral als je gaat ‘bouncen’ via het plafond of de muur. Dat is tegen het plafond of muur flitsen waardoor het licht wordt weerkaatst. Het licht wordt dan minder hard en direct geflitst waardoor je mooiere resultaten krijgt. In dit artikel geef ik je 3 tips wanneer een flitser onmisbaar is.
1. Slecht licht
Veel mensen laten de flitser thuis, omdat ze geen of niet genoeg ervaring hebben met flitsen. Je kan daar erg onzeker van worden. Feit is dat goed en mooi licht ontzettend belangrijk is voor een goede foto. Heb je de opdracht gekregen om een bruiloft, evenement of feest te fotograferen, dan heb je bijna altijd waardeloos licht. Er is bijvoorbeeld te weinig licht waardoor je met hoge ISO-waarden moet schieten. Je foto’s zullen dan zichtbaar ruis vertonen, terwijl dat niet nodig is. Daarnaast zie je soms donkere schaduwen onder de ogen van mensen doordat de lampen aan het plafond hangen en naar beneden schijnen. De mensen lijken dan wel op zombies.

Schaduwen onder de ogen bij een spreker op een event.
Een flitser kan beide problemen tegelijkertijd oplossen. Met een flitser maakt het niet uit of je weinig licht hebt, omdat je met je flitser licht kunt creëren. Als je de basis in flitsen weet neemt dit nare onzekerheid weg. Je weet van tevoren namelijk niet waar je terecht komt en elke keer moet je maar hopen dat er net genoeg licht is om beelden zonder teveel ruis te kunnen maken. Met een flitser kan je je ISO-waarde lager instellen. Daarnaast kan je met flitslicht die lelijke schaduwen onder de ogen weghalen. Als je het écht goed doet heb je zowel de mensen als de achtergrond goed belicht. Dat vergt oefening, maar laat je niet afschrikken. De weg naar Rome is ook niet in een dag gebouwd.
2. Tegenlichtsituaties
Een portret fotograferen met tegenlicht kan heel mooi zijn. Je kunt natuurlijk een silhouet laten zien, maar als je geen silhouet wilt laten zien wordt het echter een stuk lastiger. Om een silhouet te voorkomen moet je de algehele belichting lichter maken. Je model zal dan goed belicht zijn, maar die o zo mooie achtergrond gaat ook mee en verdwijnt doordat ie te licht wordt. Een te lichte achtergrond zorgt ervoor dat details verloren gaan en dat de mooie gouden kleur van de zonsondergang niet meer zichtbaar is.
Pak nu eens je flitser erbij. Belicht je camera zo dat je achtergrond mooi wordt en gebruik de flits enkel om het model van voren in te flitsen. Het licht van de flits zal ervoor zorgen dat het model goed belicht wordt terwijl je tegelijkertijd die mooie achtergrond behoudt. Dit is niet alleen handig met tegenlicht, maar ook als je harde schaduwen ziet.

Ingeflitst portret met tegenlicht.
3. Gekleurd licht
Tijdens feesten en evenementen wordt vaak gebruik gemaakt van gekleurd licht. Dit licht komt op de mensen terecht. Als je de mensen zonder flits fotografeert krijg je mensen op de foto die volledig blauw of oranje zijn. Dat ziet er gewoon niet uit! Met een simpel flitsje flits je die kleur van die mensen weg zodat je een normale huidskleur te zien krijgt.
Om niet te vergeten:
- Maak gebruik van een reportageflitser, niet de flitser van je camera. De camera van je flitser flitst te hard en direct waardoor je lelijk licht krijgt.
- Veel fotografen zijn bang om alles ‘kapot’ te flitsen, om de sfeer volledig weg te flitsen. Als dat het geval is met jouw foto’s doe je iets niet goed en is er ruimte voor verbetering. Je kunt namelijk prima de sfeer behouden, ook met flitser.
- Probeer je wel te verdiepen in flitsen. Het is een vak apart. Vaak kan je in de TTL-stand prima foto’s krijgen, maar als je écht weet wat je doet kan je het maximale eruit halen en je foto’s nóg mooier maken!
Wees niet bang om je flitser te pakken. Het kan je redder in nood zijn en een deel van de onzekerheid wegnemen. Laat je niet afschrikken door het feit dat het niet meteen de eerste keer goed gaat. Oefening baart kunst en het is de investering in jezelf waard!
Toegang tot onze gratis bibliotheek
Onze bibliotheek is gevuld met e-books en spiekbriefjes! Download handige hulpmiddelen en tips die je tijdens het fotograferen kunt raadplegen. Met o.a.:
- Belichtingsdriehoek spiekbriefjes
- 10 tips voor optimale scherpte
- Noorderlicht fotograferen en meer
2 Comments
Bedankt voor zulke goede tips! Ik gebruik ze lekker tijdens het fotograferen.
Fijn om te horen dat je onze tips goed kunt gebruiken!