3 Simpele tips voor Smartphone fotografie binnenshuis

3 Simpele tips voor Smartphone fotografie binnenshuis

Het is een regenachtige dag en je bent je een beetje aan het vervelen. Je zit op je iPhone als een gek door alle status updates van je vrienden en kennissen te swipen en doet eigenlijk niets bijzonders. Maar je kunt natuurlijk ook binnenshuis gaan fotograferen. Geen moeilijke attributen of gedoe, nee. Gewoon jij en je telefoon binnen in je eigen vertrouwde huis. Ik geef je hier 3 tips voor wat extra inspiratie.

Tip 1. Maak een stilleven levendig

Bij het fotograferen van een stilleven leg je een beeld vast van een object wat niet beweegt. De naam verklapte het al een beetje hé. Er zijn een paar redenen om hieraan te beginnen. Allereerst het is altijd mogelijk en bereikbaar, ten tweede is het perfect om te experimenteren met de belichting en je composities. Je kunt immers je tijd nemen om het onderwerp op verschillende manieren vast te leggen. Speel met een externe lichtbron, een andere hoek van fotograferen, scherpstelling en bokeh.

Het zachte licht van een regenachtige dag geeft je eigenlijk het perfecte licht voor je foto’s. Het licht van een bewolkte (regenachtige dag) is vele malen eenvoudiger om mee te werken dan het licht van een zonnige dag. Het laatste kan zorgen voor overbelichting en harde schaduwen in de foto.Zelfs de meest normale spulletjes in huis zoals een stapel met borden of oude CD’s geven je de optie om bijzondere foto’s te nemen en zo een verhaal te vertellen.

De oude legends herleven met deze cd’s uit een ver verleden.

Tip 2. Maak een abstracte opname

Voor een abstracte foto ligt de nadruk op het maken van een unieke opname van gewone onderwerpen. De focus ligt op vorm, kleur, patroon en textuur. Het gebeurt geregeld dat er alleen een deel van de vorm zichtbaar is.

Neem nou deze foto van een broek met een macro-effect. Het is duidelijk een visgraad, maar je zult niet direct doorhebben gehad dat het een broek was. Ik heb de foto genomen omdat deze textiel structuur mij bijzonder intrigeert en het super eenvoudig te fotograferen is. Je hebt de broek aan en in mijn geval een iPhone in mijn handen. Ik fotografeerde in het verleden weleens met andere smartphones, maar de iPhone geeft voor mij tot op heden de fraaiste kleurweergave. Overigens is mijn ervaring met de oudere modellen waarschijnlijk al weer achterhaald, maar tja hoe vaak wissel je wel niet van telefoon.

Tip 3. Belicht het onderwerp van achteren

Huh belichten van achteren? Ja het belichten van je onderwerp vanaf de achterkant geeft je de gelegenheid om de textuur van je onderwerp eens goed onder handen te nemen.

Neem nou deze foto van een plantenblad. Wat ik hiervoor gebruikt heb is te simpel voor woorden. Ik heb een eenvoudige Ikea tafellamp onder het blad geplaatst en vervolgens met mijn iPhone ingezoomd en scherp gesteld. Ik heb niet veel afstand bewaard want ik wou de foto net als in de tip van abstracte foto’s zo nemen dat er ruimte overblijft om na te denken wat voor een plant het kan zijn. De benodigdheden zijn dus een lamp onder een blad en een stabiele hand om de foto te nemen. Meer is er niet nodig. Wat het tegenlicht in dit geval doet is de fijnere lijntjes duidelijker naar boven brengen zodat het een interessanter geheel wordt om naar te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.