3 Legged Thing Brain in de review

3 Legged Thing Brain in de review

Jakkes een 3 Legged Thing klinkt als een spin. En alhoewel ik een macro van een spin fantastisch vind hoef ik ze zelf niet te zien. Ik ben er niet bang voor maar leuk vind ik ze niet. En wat heb ik dan nu in mijn handen? Juist een 3 Legged Thing (je spreekt het overigens uit als Three legged Thing)… Ok, eens het zijn geen acht poten en je hoeft er ook niet bang voor te zijn, maar de zinspeling is er in ieder geval wel. 🙂 Maar wat is een 3 Legged Thing dan precies?

3 Legged Thing bedrijfsprofiel online

3 Legged Thing omschrijft zichzelf is een Brits driepoot leveranciers die gespecialiseerd is in compacte, stabiele en modulaire driepoot systemen voor iedereen die wat met fotografie heeft van prof tot amateur. Het is een klein bedrijfje met 4 full-timers in dienst die allen ook nog eens fotograaf zijn en daarmee een perfecte kijk hebben op het design en de functionaliteit van een driepoot.

Wat is mijn ervaring?

Op het moment dat je de doos in je handen hebt weet je eigenlijk al dat je een artikel hebt die afwijkt van alle andere in zijn soort. Bij het openen van de doos komt er een stevige ronde koker uit die aanvoelt alsof je deze van 3 hoog kan laten vallen zonder dat er wat gebeurt met de inhoud. Dit heb ik uiteraard niet uitgeprobeerd, wel heb ik de koker open gemaakt en de aanwezige driepoot incl AirHed 1 eruit genomen. Nu begint de fun pas echt. Wat je vasthoud is een Carbon Fibre met Magnesium reisstatief waar menig fotograaf jaloers op zou kunnen worden!

3 Legged Thing in gebruik

Modulaire opbouw

Je merkt bij dit statief duidelijk dat de fotografen van 3 Legged Thing actief hebben meegedacht aan de ontwikkeling van het product. Naast dat er gebruik gemaakt word van de allerbeste materialen die er bestaan is de functionaliteit een belangrijke factor geweest. Door de modulaire opbouw kan je deze driepoot ook heel simpel als monopod gaan gebruiken door simpelweg een poot los te draaien en daar de balhoofd op te draaien. Maar dat is niet het enigste waarin dit statief in functionaliteit uitblinkt. Je kunt letterlijk alles zelfstandig losmaken en weer zelf in elkaar draaien hierdoor kun je de statief in de meest onaangename plekken gebruiken. Het strand, modder en andere plekken waarbij de poten kunnen wegzakken en vies worden waardoor ze moeilijk in te schuiven zijn, zullen hierdoor geen belemmering meer zijn.

Ook zijn de poten in verschillende hoeken vast te zetten (23º, 55º of 80º) wat de driepoot veelzijdig maakt. En als je de midden kolom nou eens omdraait kun je zelfs vanaf een extreem lage hoogte werken.

modulair

De werkhoogte van de 3 Legged Thing

Wat ik persoonlijk erg prettig vind is de werkhoogte, ik ben niet bepaald klein zoals je kunt zien, die bij de meeste statieven ergens eindigt rond de 1.75 meter. Dit is meestal voldoende maar heeft wel tot gevolg dat je door de knieën moet om je camera goed in te stellen, ik althans wel. De hoogte van de 3 Legged Thing is hierop zeker een uitzondering. De basis hoogte is vergelijkbaar met andere statieven. Maar nu komt het, 3 Legged Thing is voorzien van een 4de uitschuif element waardoor je de werkhoogte kunt vergroten naar 2.06 meter!!! Dit maakt het een ideaal voor fotografie in een zaal met mensen zoals een concert of een andere situatie waarbij de extra hoogte kan gebruiken.

206cm hoog
En met een minimale werkhoogte van 12,5 cm (zonder de midden kolom om te draaien en je camera op zijn kop te houden) en opgevouwen hoogte van 42 cm is de Brain een multifunctioneel reisstatief. Die je ook nog eenvoudig in een rugzak kunt stoppen.

werkhoogte werkhoogte 2

AirHed 1 balhoofd

Bij een dergelijk statief hoort gewoon een goed balhoofd en met de AirHed 1 maak je het statief dan ook echt af. De Airhed 1 is een robuust balhoofd met een kogeldoorsnede van 37 mm en grote knoppen voor de bediening. Met het draagvermogen van het statief van 8kg en het maximaal draagvermogen van maar liefst 35 kilo voor de AirHed1 is deze combinatie praktisch voor alle professionele camera’s en objectieven te gebruiken. Ook is er rekening gehouden met het totaal gewicht want het is immers nog steeds een reisstatief, gecombineerd is deze 3 Legged Thing met AirHed 1 slechts 1.641 gram en dat is uitzonderlijk voor een statief in dit formaat!

AirHed 1 balhoofd voor de 3 Legged Thing
AirHed 1 balhoofd voor de 3 Legged Thing

Conclusie

Zoals je wellicht merkt aan mijn enthousiasme ben ik zeer tevreden over de prestaties van deze driepoot. Hij is functioneel, robuust, licht in gewicht en prettig in het gebruik. Persoonlijk vind ik dat alle statieven in dit genre zo zouden moeten werken! Echter er is ook een minpuntje aan het geheel en dat is dan toch wel de prijs. Een echt goed statief is niet te koop voor rond de € 100,-, dat is duidelijk maar een statief hoeft ook niet extreem duur te zijn! Maar waar staat dit model dan in deze verhouding? Met een adviesprijs van € 379,- exclusief de AirHed 1 is deze driepoot behoorlijk aan de prijs, kies je ervoor om ook de AirHed 1 erbij af te nemen (wat wij zeker zouden doen) ben je al snel € 459,- kwijt als je de adviesprijs betaald. Dit maakt de 3 Legged Thing een duur statief, niet de duurste in zijn soort, maar daar heb je dan wel wat voor. Namelijk een lichtgewicht statief die jouw dure camera met gemak kan dragen en die ook nog klein genoeg is om in een rugzak mee te nemen.

Specificaties

TypeBrian
Adviesprijs€ 379,00
Gewicht Statief1.3050
MateriaalCarbon Fibre
Maximale Werkhoogte2040 mm
Minimale Werkhoogte125 mm
Monopod Gewicht0.260
Monopod Min Height360 mm
Monopod Max Height1310 mm
Opgevouwen Hoogte420 mm
Draagvermogen8 kg
Diameter Statiefpoot26, 23 & 20mm
Aantal Segmenten4
Been hoeken23°, 55° & 80°
Midden Kolom Secties3 – (26, 23 & 20mm)
Ballhead TypeAirHed 1
Ballhead ControlPan, Lock & Clutch
Ballhead Hoogte87 mm
Ballhead Base Width48 mm
Ballhead Diameter37 mm
Ballhead Gewicht0.336
Ballhead Draagvermogen35 kg
Snelkoppelingsplaat52mm x 50mm

Met dank aan Degreef & Partner bekijk hun site voor meer modellen van 3 Legged Thing.

Vind je dit een leuk artikel vergeet deze dan niet te delen, of volg ons op:

Google+ facebook Twitter of  Pinterest

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.