Boekrecensie| werken met Lightroom 6, Johan Elzenga

Boekrecensie| werken met Lightroom 6, Johan Elzenga

Lef kan de schrijver van het boek “werken met Lightroom 6”, Johan Elzenga, niet ontzegd worden. Door mij te vragen een recensie over zijn boek te schrijven, laat hij zijn boek beoordelen door iemand die absoluut geen fan van Lightroom is!

Het boek

Het boek begint met een algemene uitleg over wat een RAW-beeld is en waarom je in RAW zou moeten fotograferen. Daarna volgt een korte en overzichtelijke beschrijving van de basisinstellingen: prophotoRgb of adobeRgb, 16 bits of 8 bits, achtergrondkleur, het maken van back-ups, watermerken, etc. Vervolgens worden de 7 modules van Lightroom stuk voor stuk beschreven.

Als ik aan het boek begin moet ik wel even wennen aan de opmaak. Veel is in vet weergegeven en dat maakt het wat onrustig. Verder worden steeds vier opties weergegeven: voor Apple en Windows en in Engels en Nederlands.

Foto’s importeren in Lightroom

Na het behandelen van de basisinstellingen wordt een hoofdstuk gewijd aan het importeren van foto’s in Lightroom. Dit is gelijk ook het lastigste hoofdstuk voor mensen die niet gewend zijn aan een RAW-converter die werkt met verwijzingen naar bestanden op de computer, en niet zoals ACR (Adobe Camera Raw, onderdeel van Photoshop CS/CC) met de bestanden zelf. Voor mij is dit een van de redenen waarom ik niet met Lightroom werk. Als ik een bestand verplaats in de verkenner/finder klopt de verwijzing in Lightroom niet meer. En kan Lightroom het bestand dus niet meer vinden. Je moet je fotobestanden dus altijd in Lightroom zelf verplaatsen. Ik vind dat erg onhandig, omdat ik Word, Excel e.a. bestanden wel in de verkenner/finder verplaats. Gelukkig waarschuwt de schrijver in dit hoofdstuk expliciet voor dit probleem.

Tijdens (of na) het importeren van de foto’s, kun je trefwoorden toevoegen. De verschillende methodes om trefwoorden toe te voegen (en ze hier later op terug te vinden) worden duidelijk uitgelegd. Ook het waarderen van foto’s met vlaggen, labels en sterren komt uitgebreid aan de orde.

Foto’s bewerken

De schrijver volgt met het boek de volgorde van Lightroom zelf. Na het hoofdstuk over het importeren en waarderen van foto’s (de bibliotheek), volgt dus het hoofdstuk over het bewerken (= ontwikkelen) van de foto’s. Het uitvoeren van correcties op witbalans, belichting, verzadiging, verscherping e.d. wordt helder beschreven. De schrijver geeft concrete (ervarings)tips over het gebruik van de verschillende opties.

Waar zelfs ik als niet-Lightroom-gebruiker enthousiast over ben, zijn de extra zaken die Lightroom biedt t.o.v. Adobe Camera Raw (ACR) behorend bij Photoshop CS6. Zo kun je bijvoorbeeld een HDR of een panoramafoto maken in Lightroom. Waardoor dit een RAW-bestand blijft. Johan beschrijft helder hoe e.e.a. in z’n werk gaat, en al heb ik nog nooit een HDR in Lightroom gemaakt, met zijn uitleg is het een fluitje van een cent om de benodigde stappen te doorlopen. Overigens kan dit inmiddels ook in ACR behorend bij de abonnementsversie van Photoshop CC.

Wat Lightroom ook extra biedt t.o.v. ACR is de module “kaart”. Er worden drie methoden beschreven om je foto op de kaart te zetten:

  1. Je hebt al GPS-gegevens in je foto
  2. Je hebt een track-log of
  3. Je hebt helemaal geen GPS-gegevens

In het laatste geval sleep je de foto gewoon op de kaart en zoekt Google de coördinaten erbij. Slim!

Publiceren van foto’s

Als je klaar bent met het bewerken van je foto, wil je die natuurlijk publiceren. In Lightroom kan dat op vier manieren: in een boek, met een diashow, als afdruk of op een website.

Lightroom biedt de mogelijkheid om een (foto)boek te maken via Blurb. Het boek waar je nu de recensie van leest, is ook op die manier gemaakt. Johan is wel zo eerlijk om te vermelden dat de module „boek“ van Lightroom beperktere mogelijkheden biedt dan het programma dat Blurb zelf beschikbaar biedt.

Behalve in een boek kun je je foto’s natuurlijk ook in een diashow zetten. Omdat de werkvolgorde van Lightroom in het boek netjes gevolgd wordt, wordt je echt bij de hand genomen en staat er spelenderwijs een diashow klaar.

Vaak gebeurt het niet meer, maar er worden nog steeds foto’s afgedrukt. Johan legt duidelijk uit wat je waar in moet stellen in Lightroom om de foto mooi af te kunnen drukken.

De afdrukmodule van Lightroom is veel uitgebreider dan de afdrukoptie in Photoshop CS6. Zo kun je in Lightroom dezelfde foto meerdere malen op één vel afdrukken. Er dus een zgn. contactafdruk van maken, zoals de analoge fotografen die nog wel van vroeger kennen. Daarnaast kun je ook verschillende foto’s op één vel printen.

IMG_4641

Dit is voor mij, naast de mogelijkheid van tethered fotograferen (via een usb-kabel de foto’s direct op het beeldscherm van je laptop tonen) een reden om toch zo af en toe Lightroom te gebruiken i.p.v. ACR/Photoshop.

Via Lightroom kun je tenslotte dan ook nog je eigen website maken. De schrijver wijdt er vier pagina’s aan. Eerlijk gezegd denk ik dat met de opkomst van WordPress nog maar weinig mensen deze optie zullen gebruiken.

Koppeling met andere programma’s

Als laatste wordt het gebruik van in Lightroom bewerkte foto’s in andere programma’s behandeld. En daarmee komen we gelijk op een andere reden waarom ik niet met Lightroom werk. Als zelfs de communicatie tussen de beide Adobe programma’s Lightroom en Photoshop CS6/CC zo moeizaam verloopt, dan geeft dat te denken over de communicatie met niet-Adobe programma’s.

Johan beschrijft de omwegen om de verschillende programma’s toch met elkaar samen te laten werken, zodat een ieder die zowel met Lightroom als met andere programma’s aan z’n foto’s wil werken, dit ook daadwerkelijk kan.

En daarmee is de cirkel weer rond. Begon ik deze recensie met mijn scepsis over Lightroom, ik eindig er ook weer mee. Al heeft Johan me wel enthousiast gemaakt over de extra mogelijkheden die Lightroom biedt t.o.v. ACR Photoshop CS6/CC.

Voor wie is dit boek een aanrader?

Degenen die al veel ervaring hebben met Lightroom, zullen niet veel nieuws in dit boek vinden. Maar voor mensen die overstappen naar Lightroom en een no-nonsense, concrete, stap voor stap uitleg van het programma willen is het echt een prima boek. Bijvoorbeeld voor degenen die met Aperture werkten en nu genoodzaakt zijn om een ander programma te gebruiken omdat Apple de ondersteuning van Aperture stopt. En die een programma willen dat veel goedkoper is dan Adobe CC…..

Johan schreef al meer boeken over Lightroom, maar dit is z’n eerste e-book. Het boek bevat 161 pagina’s en is te downloaden  in de Apple iBooks Store en Google Play Books voor 9,99 Euro. Natuurlijk is het ook als gewoon gedrukt boek te koop via de website van Johan: http://www.johanfoto.com/lightroom-6-ebook. Deze versie kost 23,50. Volg je zijn cursus Lightroom dan betaal je 20,=. Zie http://www.stapfoto.nl/cursus-lightroom.php

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.