Vragenvuur: 10 vragen voor Maico Barneveld, oprichter DeFotoblogger

Vragenvuur: 10 vragen voor Maico Barneveld, oprichter DeFotoblogger

We weten allemaal dat Maico Barneveld in 2013 DeFotoblogger is begonnen. Met als doel fotografie voor iedereen makkelijk en toegankelijk te maken. Maar weten we ook wat Maico in het dagelijks leven doet en wat hij het liefst fotografeert? Lees er meer over in ons vragenvuur!

Wat doe je in het dagelijkse leven als je niet aan het fotograferen bent?

In het dagelijkse leven woon ik samen met mijn liefde Bianca en een maffe kat Salem. Ik ben verder fulltime werkzaam als E-commerce marketeer bij een leuk e-commerce marketingbureau. Een uitdagende baan waarbij ik verschillende web-winkels mag helpen om te groeien in hun online doelstellingen.

lake louise canada banff
Lake Louise in Banff, Canada

Omdat ik een echte fotograaf en workaholic ben, is in 2013 DeFotoblogger.nl tot leven gekomen. Dat betekent dat ik elke minuut van de dag wel met iets bezig ben. En zolang als het leuk blijft om te doen zal ik dat ook blijven doen. Het voordeel van DeFotoblogger is dat het mijn liefde voor fotografie combineert met fotografiewebsites maken voor fotografen, reisfotografie en workshops geven maar natuurlijk ook online marketing. Ik zie het daarom ook niet als werk 🙂 .

Wat vindt je het leukst om te fotograferen?

Goh, ik heb deze vraag ooit zelf bedacht om voor te leggen aan fotografen. Maar ik heb nooit gedacht dat ik moeite zou hebben met het beantwoorden van deze vraag. Ik denk dat ik dan toch de jacht naar een plaatje het leukste vind. Of dat nou een macrofoto is of een landschapsfoto, dat maakt mij eerlijk gezegd niet uit. Wel heb ik een sterke voorkeur voor natuur, hoewel ik mijzelf ook kan verliezen in stedelijke fotografie en dan vooral mensen. Doordat ik veel reis combineer ik deze factoren tot reisfotografie’s welke afgenomen kunnen.

Reisfoto van Fins Lapland
Reisfoto van Fins Lapland
Hondenslee Excursie voor Lapland Sarafaris'
Hondenslee Excursie voor Lapland Safari’s

Waar haal je jouw inspiratie en uitstraling vandaan?

Mijn inspiratie haal ik uit mooie fotografie die ik terugzie in en uit alle mooie, leuke en lieve berichten van onze volgers en van de mensen die ik volg op de verschillende platformen. De fotografie van een ander is een enorme inspiratiebron. Het zet mij aan het denken. Ik probeer mij dan vaak te verplaatsen in de setting van de fotograaf en stel mijzelf de vraag “hoe zou ik deze foto nemen?”. En als ik dat alleen al denk begint bij mij de creativiteit al te stromen.

De uitstraling, dit is naar mijn idee de manier waarop ik fotografeer. Ik gebruik eigenlijk geen Photoshop voor het nabewerken. Wel wil ik aan wat schuifjes van Lightroom zitten om een naar mijn idee verbetering te krijgen in de foto. Maar meestal is het even wat belichtingscorrecties, nevel vermindering en tintaanpassingen. Niet veel, want anders is de foto voor mij niet puur genoeg meer.

27941033105_6916a8cf76_k

Hoe was je eerste foto-shoot/reportage?

Mijn eerste echte fotoshoot was een portretserie van een van mijn beste vrienden en zijn volledige gezin. Het zou een cadeau zijn voor zijn oma (de enige die niet aanwezig was die dag). En hij wist dat mensen fotograferen niet echt mijn ding was. Maar hij had vertrouwen in mij en met de hulp van Bianca zijn we uiteindelijk toch tot een mooi eindresultaat gekomen.

Eerlijk gezegd scheet ik duizend kleuren in het begin. Gelukkig waren dat de eerste momenten maar en daarna ben ik “gewoon” gaan fotograferen. De ervaring neemt dan de overhand en dan gaat het eigenlijk vanzelf. Oefening baart kunst en nu fotografeer ik regelmatig evenementen voor o.a. het WNF, reisorganisaties en andere instanties.

Workshop reportage Frans Lanting Awards
Workshop reportage Frans Lanting Awards

Wat zou je nog graag eens willen fotograferen?

Ik zou nog wel graag luchtfotografie willen doen boven de wereldwonderen van Unesco. Het lijkt mij geweldig om deze monumenten vanuit een andere hoek te belichten. Uiteraard weet ik dat dit hoogstwaarschijnlijk niet gaat lukken, maar dromen mag natuurlijk altijd.

Verder wil ik mij blijven richten op reisfotografie en dan voornamelijk de natuurlijke elementen, de interessante flora en fauna. Dat vind ik mooi en vooral leuk om te doen. Maar ik wil ook de Workshops via DeFotoblogger blijven geven omdat ik dan nog beter medefotografen kan helpen in hun fotografie.

workshop-natuurfotografie

Wat zit er allemaal in je cameratas als je op pad gaat?

Wat ik meeneem hangt heel erg af van wat ik ga fotograferen. Zo heb ik voor de meeste situaties wel een oplossing. Al bezit ik zelf maar een paar basisartikelen. De rest kan ik meestal wel lenen via vrienden en kennisen. Zo niet, dan werk ik met wat er voor handen is. Vindingrijk zijn is belangrijk bij fotograferen.

  • Canon 6D en/of een geleende Canon 7D mark II
  • Een Canon 24-70mm L F2.8 en/of een geleende L 70-200mm (of 100-400mm)
  • Een Samyang 14mm f/2.8
  • Nikon D7000 (beschikbaar ter overname)
  • Sigma 105mm f/1.8 portret/macro (beschikbaar ter overname)
  • 24-70mm voor Nikon (beschikbaar ter overname)
  • Tamron 150-600mm voor natuurfotografie
  • iPhone voor de snapshots en voor de videografie
  • Uiteraard neem ik een statief mee (welke is afhankelijk van het doel van fotograferen)
  • En natuurlijk een goede tas met overige accessoires

Ik ben blij dat ik niet alles tegelijk meeneem. Maar het komt wel eens voor dat de tas zo vol zit dat er een camera los meegaat.

Wat was je eerste camera?

canon_digital_ixus_v

Dat waren wegwerpcamera’s en later een APS Canon IXUS zoals hierboven, de camera leek er in ieder geval op. Daar deed je dan de upgrade van het rolletje in: een APS-rolletje. Deze is toen uiteindelijk vervangen voor een aantal andere IXUS modellen om later over te gaan met waar DeFotoblogger.nl helemaal mee is begonnen: de Canon 1000D.

Wat was het eerste onderwerp waar je een foto van genomen hebt?

De allereerste foto die ik mij kan herinneren die ik echt zelf genomen heb is een foto van een brug met een dorpje in een ravijn in de Ardeche, ik geloof bij Pont D’Arc. Ik was toen 12 jaar en ach de kwaliteit kan best wat beter maar toch ben ik nog best trots op de foto al zeg ik het zelf.

1992-08-la-sabliere

Ik heb toen onder begeleiding van mijn vader leren kijken door de zoeker en geleerd waar je op moet letten met scherpstellen en de instellingen. Destijds was dat natuurlijk veel te veel informatie voor een jochie met ADHD en een aandachtspanne die niet erg ver rijkt. Toch heb ik dit altijd onthouden.

Welke foto uit je portfolio heeft het mooiste verhaal?

Key West in Florida, Amerika
Key West in Florida, Amerika

Lastig. Doordat ik zoveel verschillende onderwerpen fotografeer is er niet een foto die er echt heel erg uitsprint voor mij. Het zijn meestal de meest recente foto’s die het meeste aanspreken. Wel heb ik een foto vanuit Florida (Keys West) die mij enorm triggert.

Het was een warme zomeravond in Hemmingway’s hometown en we hebben net een keylime pie gegeten. Terwijl we over de promenade lopen zien we de zon langzaam zakken, met als gevolg de meest bijzondere kleuren. Een perfect idyllisch plekje.

the-mountain-road Maic.nl

Een ander beeld is voor mij wat meer recenter. We reden in Canada op de weg terug van een excursie naar Jasper toe. Onderweg komen we via slingerende wegen bij een bergkam aan. Het beeld wat we aan de andere kant zagen, zorgde ervoor dat ik de auto direct stopzette en daar aan de kant van de weg als een idioot heb staan springen van vreugde. Jaja, natuur doet gekke dingen met een mens. Of ik ben gewoon een beetje raar, dat kan natuurlijk ook.

Hoe ziet je fotobiografie eruit?

Mijn fotobiografie is eigenlijk al op hele jonge leeftijd begonnen met de camera van mijn vader en moeder. Ik mag van geluk spreken dat mijn ouders altijd hun cameraspullen goed op orde hadden. Want ik kan er nu de vruchten van plukken. Het fotograferen heeft overigens erg lang stilgelegen. De jeugd en schoolvriendjes en vriendinnetjes namen het over.

Pas 16 jaar geleden ben ik weer begonnen met de Canon IXUS waar ik het over had. Deze ging mee naar Egypte en toen had ik de smaak weer te pakken en dat is eigenlijk niet meer weg gegaan. Heel lang waren het vakantiekiekjes en dat is het vaak nog wel.

expozer-6

Totdat ik besloot om DeFotoblogger op te richten. Ik verdiepte mij meer in de Canon 1000D en vond het allemaal maar lastig hoe de informatie beschreven werd. Het hebben van een korte aandachtspanne hebben speelt dan behoorlijk parten. Na de zoveelste website te hebben gehad met inhoudelijk goede tips, maar vooral moeilijk geschreven, besloot ik dat ik mijn ervaringen moest gaan opschrijven.

Dit was een sprong in het diepe, want schrijven vond ik lastig. Maar schrijven over fotografie, dat ging eigenlijk vanzelf, ondanks de spelfouten die nog weleens langskomen. Sorry daarvoor! Ik won op een gegeven moment een aantal wedstrijden met wat macro en landschapsfoto’s wat mij het vertrouwen gaf dat wat ik doe toch wel in orde is. En ik ben eigenlijk altijd blijven schrijven.

En van een paar volgers werden het er honderd, tot duizend tot nu 10 duizenden volgers in slechts een paar jaar tijd. Super trots ben ik op alle volgers! Leuke volgers hebben zorgt voor meer inspiratie! 🙂

Maic.nl

Uiteraard fotografeer ik zelf ook nog steeds. Zo maak ik zoveel mogelijk tijd vrij voor fotografie-opdrachten. De mazzel is dat je voor reisorganisaties vaak in het weekend wel ruimte kan maken, dus ik kan mijn hobby mooi blijven combineren met mijn andere passie E-commerce.

Mijn werk verkoop ik tot op heden alleen als daar vraag naar is. Anders siert het gewoon mijn eigen wall of fame. Wellicht komt daar in de toekomst verandering in. Voor nu vind ik het leuk om mensen te inspireren en mee te nemen in mijn fotografie wereld.

Wat wil je de hobby, amateur of beginnende fotograaf nog als tip meegeven?

De leukste vraag voor mij. Ik zou zeggen blijf je zelf. En probeer te leren van je fouten. Het geeft niet of je fouten maakt. Iedereen is zo begonnen en wie iets anders beweert liegt. Fouten zijn niet erg, en soms is een foute foto de beste foto die je maar kunt nemen. Leg vast wat je ervaart en zorg dat het leuk blijft voor je zelf.

Ik zeg het ook tegen alle gastbloggers die meeschrijven aan dit mooie platform. Het moet leuk zijn wat je doet want alleen dan komt je boodschap over. Jouw plezier zie je terug in jouw foto!

Dit was het vragenvuur! Waar kan je het werk van Maico vinden? Heel makkelijk. Maico is DeFotoblogger, dus zijn werk is voor het grootste deel al wel bekend onder de trouwe lezers, maar nog even voor de goede orde, je kunt zijn werk vinden op:

Meer inspiratie van Maico Barneveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.