De 10 vragen voor elke foto

De 10 vragen voor elke foto

Wat gaat er door je heen op het moment dat je camera naar je oog toe gaat om een foto te nemen? Waarschijnlijk veel meer dan waar je op dat moment bewust van bent, maar in ieder geval de wens en het verlangen om dat ene moment op een zo goed mogelijke manier vast te leggen! En dat dat gebeurt vaak zonder er echt stil bij te staan. Want hoe vaak komt het wel niet voor dat je camera click zegt en jij eigenlijk al weer aan het weglopen bent. Ik noem het een snapshot moment.Een snapshot moment hoeft echter niet gemaakt te worden zonder er even bij stil te staan. Als je jezelf aanleert om een aantal basis vragen te stellen dan neem je in eenzelfde tijdbestek toch echt wel betere foto’s. Ik geef je hier een aantal voorbeeld vragen, persoonlijk probeer ik mijzelf deze vragen te stellen voordat ik de opname maak en ik vind dat sinds ik hiermee begonnen ben mijn foto’s aanzienlijk verbeterd zijn.

 1. Welk verhaal wil ik vertellen?

Ik heb het wel eens vaker geschreven, een foto verteld een verhaal. En met mij zijn vele fotografen die hier zo overdenken. Ik ben dan ook absoluut niet de eerste die zichzelf deze vraagstelt. Als je deze vraag even herontdekt dan kom je erachter dat je aan jezelf vraagt waarom neem ik eigenlijk deze foto? Welk doel heeft deze opname? Wil ik een moment vastleggen en er verder niet meer bij stilstaan of wil ik een groter verhaal vertellen? De vraag: “Welk verhaal wil ik vertellen” is dan ook een begin van een hele serie vragen.

 1. Wat is het punt van scherpstelling?

Wat ik wil laten zien zal ik moeten scherpstellen. Waar moet het oog van de ontvanger naar toe geleid worden? Bij deze vraag komen compositieregels naar voren zoals de regel van derde want wat je scherpstelt en hoe je dit onderwerp in beeld brengt draagt bij aan het verhaal.

 1. Zijn er nog andere interessante punten om op scherp te stellen?

Het zal niet altijd één onderwerp zijn waarop je wilt gaan scherpstellen. Kijk maar eens naar de automatische scherpstelling van je camera als je een stadsbeeld wilt vastleggen. Dan zijn er zo meerdere vlakken geaccentueerd wat scherp gesteld word. Dit kan je ook zelf bedenken, waar wil je het oog nog meer naar toebrengen. Welke onderdelen in het frame dragen bij aan de foto en welke onderdelen wil je eigenlijk niet op je foto hebben. Neem de stadsfoto nog eens. Wil je wel die lantarenpaal er op hebben of niet? Veel moeilijker hoeft deze vraag niet te zijn.

49521906_d6240d8fcc_o

 1. Wat komt er op de voorgrond en wat op de achtergrond?

Nog zo’n simpele vraag, welke in de praktijk toch niet zo simpel is… Één van de meest voorkomende afleidende elementen is toch wel dat er teveel op een foto staat. Ja het is leuk om alles erop te hebben staan maar het kan ook enorm afleiden. Want waar moet je allemaal wel niet naar kijken in een foto? Probeer dan ook eerst te bedenken wat je wilt benadrukken en wat niet. Wat je wilt benadrukken zet je meer naar voren en wat niet meer naar achteren. 🙂

 1. Ben ik dichtbij genoeg?

5089274201_5c9ed525e2_b

Nog een vraag die veel mensen correct denken te beantwoorden voordat ze de foto nemen. Maar waarbij ze achteraf tot de conclusie komen dat ze eigenlijk te ver weg stonden. Stel je wilt een foto nemen van je kinderen in een leuk landschap, dan wil je zowel je kinderen als het landschap op de foto hebben staan toch? Maar je wilt je kinderen niet als kleine stipjes in een foto hebben waardoor je achteraf moet gaan inzoomen. Ga wat dichterbij staan zorg dat je kinderen het beeld voor een groot gedeelte vullen en plaats ze zo in de foto dat je ook  het landschap nog kunt vastleggen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de regel van derde.

 1. Wat is de lichtbron?

Bedenk altijd hoe je onderwerp belicht wordt. Zonder licht zal je de details en scherpte verliezen in je foto. Je camera zal dit verlies proberen te compenseren door het verhogen van de ISO en sluitertijd maar dat geeft niet altijd het gewenste resultaat. Lees korrelig beeld en bewegingsonscherpte. Vraag jezelf dan ook af, waar komt het licht vandaan en is het genoeg licht voor deze foto? Heb ik extra licht zoals een flitser nodig? En moet ik een statief gebruiken om bewegingsonscherpte te voorkomen?

 1. Hoe is de horizon in de afbeelding?

Tja, ik geloof dat deze vraag niet makkelijk is om toe te geven maar iedereen maakt deze fout. Je denkt dat de horizon echt wel horizontaal is in je foto maar achteraf kom je tot de conclusie dat je toch 0,5 graden correctie moet doen in Lightroom… Je kunt dan twee dingen doen, allereerst je accepteert dat je gewoon niet goed horizontaal kunt fotograferen en laat Lightroom een correctie doorvoeren. Of je neemt de tijd en stelt je compositie goed in door middel van een paar handige tools in je camera of met een accessoire zoals een waterpas op de horseshoevatting. Veel nieuwe camera’s hebben een ingebouwde waterpas als hulpmiddel welke je via liveview (of met een digitale viewer) kunt terugzien. Een statief kan hier ook behulpzaam zijn.

 1. Hoe kan ik dit onderwerp anders benaderen?

Als je 5 amateurfotografen (in dit geval fotografen die alleen vakantiefoto’s nemen) voor één en het zelfde onderwerp zet zullen ze allen het onderwerp op dezelfde wijze vastleggen. Prima maar niet heel erg inspirerend. Probeer een andere hoek, je kunt kiezen uit zo veel verschillende invalshoeken dat je van één onderwerp wel 1000 verschillende foto’s kunt nemen. Ga dan ook op onderzoek uit naar het aanblik wat jou hierin aanspreekt.

 1. Landscape of toch portret?

Hoe zal de foto eruit zien als je de camera nou eens anders vastpakt? Welk resultaat is beter naar je eigen inzicht? Iedereen heeft een voorkeur of dit nu horizontaal is of juist verticaal. Het is goed om te bedenken dat er andere mogelijkheden zijn dan wat je voorkeur heeft.

111875558_cc7706cd80_b

 1. Hoe wordt je geleid?

Ik weet dat het best zweverig kan klinken maar ik vertel het toch even. Hoe wordt het oog geleid. Hiermee stel je jezelf de vraag hoe je oog over een afbeelding heen gaat. Wat zie je als eerste en wat komt daarna aanbod. Ga hier bewust mee om zeker als je “actief” lijnen in een foto toepast. Met lijnen laat je namelijk heel erg duidelijk zien hoe je wilt dat er gekeken moet worden naar een foto. Ben je hiervan bewust.

Zo dat is weer een hele opsomming of niet? Ik vraag mijzelf nu af of je wat aan deze tips hebt, en of je misschien zelf wel andere vragen hebt welke je gebruikt bij het nemen van een foto. Laat daarom een reactie achter zodat iedereen er wat aan heeft.

One Reply to “De 10 vragen voor elke foto”

 1. Goeie vragen bij elke foto. Denk alleen dat je vraag 7 anders moet stellen: wáár plaats ik de horizon?
  Een horizon hoort recht te zijn. Das niet de graag. Wel of je hem boven, beneden of midden in het beeld plaatst. Die keus bepaalt waar het zwaartepunt in je foto ligt en de aandacht op wordt gevestigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.