10 vragen voor Anita Bosker

10 vragen voor Anita Bosker

Vandaag is Anita Bosker onze gast voor het vragenvuur. Hier zijn we erg blij mee, want haar verhaal is een inspiratie voor velen. Lees je mee?

Wanneer ben je begonnen met fotografie?

Kiekjes maakte ik altijd al op vakantie en van mijn gezin, maar ik werd pas echt gegrepen door fotografie toen ik mijn man een spiegelreflexcamera gaf voor zijn verjaardag. De camera was regelmatig in mijn bezit en vond de techniek erg leuk. Ik werd dus na een poos verzocht om zelf een camera aan te schaffen. Al mijn kennis die ik heb over fotografie is verkregen door zelfstudie uit boeken, internet en veel te onderzoeken. Een echte autodidact dus, maar dat is niet iedereen gegeven.
Wat vind je het leukst om te fotograferen?

Natuur is voor mij heel belangrijk. Ik houd ervan en het brengt me tot rust. Als ik in de natuur ben met mijn fototoestel dan heb je een hele poos geen last van mij. Ik kan er helemaal in op gaan. In het dagelijks leven vallen details me vaak op. Het is dus niet vreemd dat ik viel voor macrofotografie. Verder fotografeer ik ook landschappen en doe regelmatig straatfotografie, ook bijzonder leuk, maar macro heeft mijn hart gegrepen.
Waar haal je je inspiratie vandaan en hoe zorg je voor jouw specifieke uitstraling?

De natuur bezorgt mij inspiratie en de nodige uitdagingen. De kleine prachtige wereld van insecten, de bloemen enz. Nieuwsgierig van aard wil ik ook altijd alles weten. Van nature ben ik creatief, in mijn gedachten en mijn doen. Dit helpt mij erg met mijn fotografie. Het zorgt steeds opnieuw voor ontwikkeling. Fotograferen doe ik graag met minimale scherptediepte en hanteer vaak een diafragma van F/2.8. Dat zie je vaak terug in mijn foto’s omdat ik sfeer erg belangrijk vind. Maar voor mijn idee denk ik dat ik allround/veelzijdig ben. Scherp, klassiek, out of the box, soft, abstract, je komt het allemaal wel tegen in mijn portfolio.
Wat zijn je ambities/wat zou je willen bereiken?

Vorig jaar ben ik begonnen als semi-professional. Ik zou in de toekomst graag meer zelf ondernemen en iets minder voor de baas werken. Het is hard werken om je tussen al die fotografen te onderscheiden. Lukt het mij om nog meer te onderscheiden, dan is het meegenomen. Maar het is niet mijn directe doel. Ik ervaar het als waardevol als mensen iets van mijn expertise of mijn creativiteit oppakken op een leuke, leerzame en ontspannen manier.

In mijn workshops maak ik het verschil met mijn didactische vaardigheden en mijn manier van kijken naar de theorie van fotografie. Dat hoor ik en krijg ik vaak terug van de cursisten. In mijn workshops deel ik tevens mijn kennis over natuur. Dat zijn twee vliegen in een klap. Zien en beleven is daarbij belangrijk. Het maakt mensen bewust van de kwetsbaarheid van de natuur maar ook juist van de kracht die er vanuit gaat. Goed om ze daar attent op te maken. Ik geloof niet dat ik wereldreizen zal maken voor mijn fotografie maar wil gewoon genieten van al wat de natuur ons biedt.
Wat doe je in het dagelijks leven als je niet aan het fotograferen bent?

Dan ben ik coördinerend verpleegkundige in de ouderenzorg. Ik coach graag collega’s en ben ook daar een ondernemend type. Stilzitten vind ik lastig en ben resultaatgericht in alles wat ik doe. Het coachen, adviseren en ondersteunen is mij dus niet vreemd en de link in mijn workshops fotografie was zo gelegd.
Wat zit er allemaal in je cameratas als je op pad gaat?

Mijn Nikon D610 en mijn favoriet een sigma macrolens 105mm F/2.8. Lekker allround. Een Tamron groothoeklens 24-77 F/2.8 en een oud Russisch Helios lensje en een Lensbaby. Mijn overtuiging is, dat je jezelf nooit moet aanwennen om altijd met dezelfde lens te fotograferen. Dan kom je niet vooruit en beperk je je creativiteit.

Verder vind ik lekkere ouderwetste fotografie skills heerlijk. Door het oculair en uit de hand! Dus het statief gebruik ik minder vaak, al lijkt dat voor macrofotografie tegenwoordig een noodzaak. Dat vind ik juist niet. Het beperkt mij in de kijk op de onderwerpen. Dat is iets wat ik juist wil voorkomen in macrofotografie. Er zijn genoeg foefjes te verzinnen om te krijgen wat je wilt, zonder statief. Ik denk dat ik hier redelijk eigenwijs in ben.
En wat staat er nog op het verlanglijstje qua apparatuur?

Op dit moment ben ik blij met wat ik heb en ben nog niet klaar met deze lenzen. Maar ik zou graag investeren in een telelens voor de toekomst. Ik gebruik nu soms de lens van mijn partner. Daar krijg ik binnenkort vast een opmerking over hahah. Lijkt tegenstrijdig wat ik schreef, maar ga toch binnenkort investeren in ook een goed statief om mijn fotografische dag te verlengen met landschapsfotografie.
Welke foto uit je portfolio heeft het mooiste verhaal en waarom?

Dat vind ik een moeilijk want mijn mooiste foto heb ik nog lang niet gemaakt… Je blijft in ontwikkeling. Maar ik denk dat ik voor nu deze foto kies. Het patroon in de achtergrond vind ik mooi en zou mij op deze manier meer willen onderscheiden.
Wat wil de hobby-, amateur- of beginnende fotograaf als tip meegeven?

Heb je interesse in fotograferen, begin gewoon ergens en zorg dat je steeds nieuwe kennis opdoet om te zorgen voor ontwikkeling. Belangrijk is dat je leert om te fotograferen op de manuele stand, het kan je foto’s zoveel mooier maken. Bedenk dat het soms vallen en opstaan is, laat dat je daar vooral niet door tegenhouden. Wat echt belangrijk is; blijf kijken, jezelf verwonderen en geniet ervan!

Alle fotografie: Anita Bosker

Je vindt foto’s van mij op:
Website: www.anita-bosker.nl
Facebook:  https://www.facebook.com/anita.bosker/
Twitter: https://twitter.com/boskerjaw
Instagram: https://www.instagram.com/anitabosker/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.