10 tips om vuurwerk te fotograferen

10 tips om vuurwerk te fotograferen

Of je nu de jaarwisseling viert of je bent op een leuke andere gelegenheid waar vuurwerk afgestoken wordt, dan zal je hoogstwaarschijnlijk de neiging hebben om dit vuurwerk spektakel vast te willen leggen. Bedenk dan dat vuurwerk fotograferen niet moeilijk is. 

Het gaat je met deze tips zeer zeker gaat lukken om zelf het beste uit jouw fotografiekunsten te halen.

10 Tips om zelf vuurwerk te fotograferen

Foto Anne Barneveld

Tip 1 Zorg voor een goede basis

Zet je camera stevig neer! Gebruik hiervoor een driepoot, want het fotograferen vanuit de losse hand zal onscherpe foto’s kunnen opleveren. Heb je geen statief? Zet je camera dan op de grond, een tafel, balustrade of iets anders wat je handig vind om te gebruiken. Zolang het maar stabiel is.

Tip 2 Wel of niet flitsen

Je camera zal vanuit de basisinstellingen hoogstwaarschijnlijk de flitser willen gaan gebruiken bij het fotograferen van vuurwerk. Zet deze echter uit, want een flitser heeft helemaal geen zin op deze afstanden. Het enige wat een flitser zal doen in deze situatie is de voorgrond verlichten. Schakel daarom de flitser uit. Heb je een compactcamera, druk dan op het flits icoontje en kies dan voor de optie flitser uit. Heb je een spiegelreflex camera, zet je instelling dan op een P, A, V of M stand, dan gaat de flitser ook niet af.

Foto: Eelco de Jong geplaatst in onze Flickr fotogroep
Foto: Eelco de Jong geplaatst in onze Flickr fotogroep

Tip 3 Stel scherp

Stel handmatig scherp in plaats van automatisch, doordat het donker is zal je camera er waarschijnlijk langer over doen om scherp te stellen. Dit is zonde, want dan mis je misschien net dat ene moment. Stel je camera wel goed in op basis van de diafragma, iso waarde en sluitertijd. Hierdoor hoe je alleen nog maar scherp te stellen.

Tip 4 Sluitertijd

Vuurwerk kan je misschien wel het beste fotograferen met een langere sluitertijd. Hoe langer je sluitertijd is des te meer vuurwerk je kan vastleggen. Let er wel op dat je sluitertijd weer niet te lang wordt om streep effecten te voorkomen. Sommige camera’s hebben een speciale ‘vuurwerk-stand’ als een soort scene in het menu zitten. Indien aanwezig, gebruik deze dan! Is er geen vuurwerk-stand? Gebruik dan de nacht-stand van je camera. Dan kiest je camera ook automatisch een langere sluitertijd.

SAIL Amsterdam door Renzo Gerritsen vastgelegd.
SAIL Amsterdam door Renzo Gerritsen vastgelegd.

Tip 5 Bulbstand gebruiken

Heb je een camera die beschikt over een bulbstand, dan kan je deze gebruiken. Deze stand vind je bij de instellingen van je sluitertijd, deze stand komt na de 30 seconden weergaven. De buldstand heeft geen vaste sluitertijd. Je kan de sluitertijd zo lang of kort maken, puur na gelang je wensen. De sluitertijd gaat in wanneer je de ontspanner indrukt en eindigt wanneer je de ontspanner los laat. Gebruik hiervoor wel een afstandsbediening om camerabeweging te voorkomen! Zoals hierboven genoemd is een langere sluitertijd dan 30 seconden waarschijnlijk niet nodig.

Tip 6 Afstandbediening

Heb je jouw camera ingesteld zoals in de punten hierboven benoemd? Gebruik dan een afstandbediening om je foto te nemen. Heb je geen afstandbediening? Dan kan je kiezen voor de timer op je camera van 2 tot 10 seconden. Het voordeel aan deze opties is dat je camera niet onbewust zal gaan bewegen tijdens het vastleggen van je foto wat toch vaak een seconden of wat duurt.

10 tips voor vuurwerk fotografie
Foto: Willy Verhulst geplaatst in onze Flickr fotogroep

Tip 7 Omgeving

Vuurwerk is mooi om te fotograferen maar het effect van vuurwerk op de omgeving is misschien nog wel net zo mooi. Je omgeving komt ineens anders tot uiting. Het is dan ook van belang dat je een goede positie hebt om een foto te nemen, kijk bewust naar de omgeving. Maak gebruik van bijvoorbeeld een brug (Erasmusbrug, Rotterdam) om het vuurwerk ook te laten weerkaatsen in het water. Of de pier van Scheveningen, deze geeft ook een leuk effect zeker met een iets langere sluitertijd.

Vuurwerk in scheveningen
Vuurwerk in Scheveningen

Tip 8 Wat te doen met kruitdampen

Vuurwerk kan snel verpest worden door een windje of wat slechter weer. De kruitdampen zorgen er dan namelijk voor dat het zicht minder wordt. Bij een windje lijkt het dan alsof je in de mist aan het fotograferen bent. Aan het begin van de avond heb je de meeste kans om een goede foto zonder kruitdampen of in ieder geval met minder kruitdampen te fotograferen.

Tip 9 Wel of niet inzoomen

Hoewel vuurwerk je zal verleiden om te gaan inzoomen op details, probeer deze verleiding te weerstaan. Als je inzoomt maak je het jezelf alleen maar onnodig moeilijk om een foto te nemen. De kans op bewegingsonscherpte vergroot je namelijk met elke zoomfactor. Toch inzoomen? Zorg er dan in ieder geval voor dat je niet te ver inzoomt. Behoudt het overzicht van de lucht, je zal jezelf dankbaar zijn met deze tip als je hem opvolgt! Plus, je kan de foto bijsnijden in de nabewering.

Tip 10 Beste kwaliteit

Fotografie: Ton Valk

Wil je de allerbeste kwaliteit vastleggen? Gebruik dan de RAW stand. Hierdoor verlies je geen beelddata en kan je achteraf eenvoudig wat bewerkingen uitvoeren. Als je je RAW foto gaat bewerken is een handig hulpmiddel de Kloon penseel. Hiermee kan je ongewenste vuurstrepen verwijderen of indien gewenst hele ‘boeketten’ kopiëren. Achteraf de belichting aanpassen doe je met niveaus (Levels) in Photoshop. Met de linkerschuifregelaar kun je de lucht 100% zwart maken (houd Alt-toets ingedrukt). Met de middelste regelaar kun je de middentonen donkerder maken en daarmee de aanwezige rook minder zichtbaar maken.

Wil je spelen met de kleuren, gebruik dan kleurtoon/verzadiging. Met kleurtoon kun je rode strepen groen of paars maken en met de verzadiging kun je de kleurtjes lekker oppeppen.

Veel succes vanavond met het fotograferen van vuurwerk! Deel jouw beste vuurwerkfoto met DeFotoblogger en wie weet zie jij hem morgen terug op DeFotoblogger.nl 🙂

Bijgewerkt 30-12-2017

One Reply to “10 tips om vuurwerk te fotograferen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.