10 tips om op te vallen op Instagram

10 tips om op te vallen op Instagram

Instagram is een van de meest populaire social media kanalen van vandaag de dag. Met meer dan 400 miljoen gebruikers is het naast Facebook niet echt meer weg te denken uit onze samenleving. En als fotograaf zou je het eigenlijk ook niet moeten willen wegdenken. Want met Instagram kun je jouw foto’s heel gemakkelijke etaleren voor de hele wereld.

10 tips waarmee je opvalt op Instagram

Er zijn een aan paar soorten gebruikers voor Instagram. Je hebt de purist die Instagram alleen gebruikt voor foto’s gemaakt met een smartphone. Maar er zijn ook mensen waaronder ikzelf die Instagram gebruiken voor een combinatie van smartphone fotografie en foto’s gemaakt met een DSLR. Ik gebruik zelf op het moment een iPhone 6SE voor de foto’s op Instagram. Waarom ik voor de SE gekozen heb is eenvoudig omdat de inhoud gelijk is aan de 6S+ maar het formaat is aanzienlijk kleiner en daardoor handzamer voor mij om mee te nemen. In dit artikel wil ik je een aantal tips meegeven om meer op te vallen op Instagram ongeacht waarmee de foto die je plaatst gemaakt is.

 1. Plaats alleen je beste foto’s

Het lijkt logisch, en dat is het ook. Want als je bedenkt dat gebruikers van deze community minder dan een nanoseconde nodig hebben om een foto te liken. Kan je ervan uit gaan dat alleen de allermooiste foto’s een like (hartje) krijgen. Een dislike is er niet, mensen zullen je foto en je account simpelweg negeren.

Doordat je alleen je allerbeste werk gaat plaatsen hebben jouw foto’s veel meer kans om op te vallen tussen de enorme stortvloed van foto’s. Je doel zou uiteindelijk moeten zijn een zo mooi mogelijke galerij te creëren voor social media. Probeer het te zien als een social portfolio.

IMG_0521

 1. Plaats regelmatig een nieuwe foto

Probeer op regelmatige basis een foto te posten. Kies hiervoor een moment op de dag welke jou het beste uitkomt en probeer dit vol te houden. Je volgers weten dan wanneer ze een foto van je kunnen verwachten. Heb je last van wat inspiratie verlies? Probeer dan eens een 365 challenge.

 1. Denk Instagram formaat

Hoewel het tegenwoordig niet meer nodig is om een vierkante foto te gebruiken voor Instagram is dit wel het default upload formaat van een foto in dit medium. Wanneer je een foto upload kan je vanuit deze default setting bepalen hoe breed de foto uiteindelijk zal moeten worden. Panorama formaat is overigens niet mogelijk.

Ik probeer mijn compositie al zo te maken dat ik het meeste uit een foto haal voor als ik deze in een vierkant wil gaan plaatsten. Overigens is een vierkant formaat ook voor veel fotoboeken een gangbaar formaat om te gebruiken.

 1. Maak je profiel publiek

 2. Wanneer ik voor DeFotoblogger een nieuwe volger krijg kijk ik ook altijd even naar het account van de volger. Maar helaas is het maar al te vaak zo dat de foto’s dan geblokkeerd zijn voor andere gebruikers dan voor volgers. Dat is jammer.

Maak je profiel publiekelijk via je profiel settings op Instagram.

 1. Voeg een titel en omschrijving toe

Upload niet alleen je foto maar neem de tijd om er een goede titel en een korte omschrijving bij te plaatsen. Je kunt deze omschrijving ook achteraf meegeven als een soort van comment op je foto. Maar dat is onverstandig. Het beste moment is het upload moment. Vertel mensen waar ze naar kijken. Dat geeft ze gelijk ook de gelegenheid om een reactie te geven op je foto.

IMG_0522

 1. Gebruik # Hashtags

# gebruiken is heel gebruikelijk in social media. Hoewel een hashtag weinig betekenis lijkt te hebben en wellicht zelfs compleet zinloos. Is het eigenlijk een van de belangrijkste tools om je foto’s te tonen. Mensen kunnen door middel van een #landscape zoeken in Instagram en als je deze hashtag. Voorzie je jouw foto van deze Hashtag dan kunnen gebruikers jouw foto bewonderen.

Zorg er wel voor dat de gebruikte Hashtags wel relevant zijn aan de geplaatste foto. Ga geen Hashtags verzinnen die niets vertellen over de foto. Ik gebruik vaak Hashtags voor het type foto en de setting als ook de locatie en de apparatuur waarmee de foto genomen is. Hierdoor kom je al snel op een korte reeks # uit en dat is vaak meer dan voldoende. Vermijd de meest voorkomende zoals #photograhpy kies daarvoor in de plaats liever #street-photography hierdoor val je meer op.

 1. Volg ook mensen

Hoewel wij van DeFotoblogger nog niet heel veel mensen volgen is dit wel een van de beste manieren om meer likes en volgers te krijgen. Wij volgen mensen die ons inspiratie geven.

 1. Ga de interactie aan

Het is altijd leuk om een reactie te zien op je post. Maar laat het daar niet bij. Ga de interactie aan met de persoon die de moeite neemt om een reactie te plaatsen. Je kunt deze interactie opzoeken door personen te taggen met een @… of actief om reacties te plaatsen. Door dit te vermelden in je omschrijving.

IMG_0523

 1. Geef je feedback

Eigenlijk is dit de omgekeerde wereld met punt 8 want nu plaats je actief reactie bij anderen. Het gaat in deze echt om de interactie tussen jou en de accounts welke jou inspireren.

 1. Vermijd filter gebruik

Hoewel Instagram een aantal makkelijke en aantrekkelijke filters heeft. Werken ze niet altijd even goed. Het beste kun je een foto handmatig bewerken via je telefoon met speciale apps of door een kant en klare foto te plaatsen.

Heb je nog geen Instagram download de app dan vandaag nog en neem ook deel aan deze fantastische online community.

One Reply to “10 tips om op te vallen op Instagram”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.