10 fotografietips voor een iPhone

10 fotografietips voor een iPhone

Laatst kregen we een vraag ingestuurd van Karin Beukers of we niet wat fotografietips voor een iPhone konden geven. Dit kunnen we uiteraard doen geen enkel probleem, Karin. Bedankt voor de suggestie en we hopen dat jij en iedereen die dit leest hier wat aan heeft!

iPhone fotografie door: Stephanie Michelsen
iPhone fotografie door: Stephanie Michelsen

1.Hou de iPhone vast als een normale camera

Het is met een iPhone net zo fotograferen als dat je zou doen met een compact camera. En wellicht ook zoals je zou fotograferen met een DSLR (Live View Modus).

Het scherm van je iPhone is eigenlijk net zoals het lcd scherm van een compact of DSLR camera. Gebruik deze dan ook als zodanig. Aandachtspunt voor jezelf kan zijn de onder en bovenzijde van je iPhone. Als je de telefoon in portret positie houdt zul je geen last hebben van foto’s die onderste boven staan. Maar als je de iPhone in een landschap positie brengt zorg er dan voor dat je altijd de juist zijde boven houdt. Dit voorkomt dat je thuis op de computer de ene foto goed ziet en een andere weer op de kop. Een vervelend en overbodige klus als je er rekening mee had gehouden.

2. Ga niet inzoomen! Zoom met je voeten in en uit.

Hoewel de kwaliteit van een moderne iPhone heel erg goed is, is de sensor nog niet goed genoeg om ook kwalitatief goede ingezoomde foto’s vast te leggen. Wil je een onderwerp dichter bij hebben dan kun je het beste naar het onderwerp toestappen ipv de zoomfunctie volledig te gebruiken. Indien je niet anders kunt zorg dan voor een stabiele ondergrond. Dit voorkomt bewegingsonscherpte.

Sunset, iPhone fotografie door: 文輝 楊
Sunset, iPhone fotografie door: 文輝 楊

3. Neem meerdere foto’s van het zelfde onderwerp

Het mooie van een digitale camera is dat je meerdere foto’s kunt nemen. Je kunt ze namelijk ook net zo gemakkelijk weer verwijderen als je thuis bent 😉 . Als je meerdere opnames neemt van het zelfde onderwerp zal er vast één foto tussen zitten die er echt uitspringt.

4. Licht op je iPhone sensor

Lichtinval is bij een smartphone heel erg belangrijk. Je ziet het effect al direct op je scherm als je je telefoon ook maar iets kantelt. De weerslag kan zijn dat de voorgrond veel donkerder wordt, maar dat je horizon wel de juiste belichting heeft. Voordat je de foto neemt probeer eens een andere hoek uit de kans dat je foto er beter uit komt te zien vergroot je hiermee aanzienlijk!

5. Instellingen aanpassen

Ga naar je iPhone instellingen en pas daar de kwaliteit aan van je opnames. Zet deze op maximaal. Dit betekent echter wel weer dat je minder foto’s kunt opslaan op het geheugen van je iPhone.

6. Houdt je camera (telefoon) stil

joby-griptight-gorillapod-standNet al even aangestipt maar nu met iets meer verduidelijking. Een telefoon (iPhone of een andere smartphone) is een gevoelig apparaat. Een iPhone in het bijzonder is erg dun en ligt daarmee minder vast in je handen dan een compact of DSLR camera. Dit is niet erg want je wilt immers niet meer terug naar een Nokia 5110. Maar het heeft wel een belangrijke consequentie mbt stabiliteit. Je gaat elke beweging zien op je foto. Dit is de reden waarom zoveel selfies ook niet helemaal scherp zijn. Doordat je de iPhone in 1 hand houdt en je gebruikt van dezelfde hand ook nog een vinger om de knop in te drukken, kan het niet anders dan dat je telefoon op het moment van afdrukken beweegt. En dit zie je terug. Probeer dan ook altijd om je iPhone zo stil mogelijk te houden. Gebruik een statief of een gyro-statief deze zorgen voor de stabiliteit om een scherpe foto te nemen.

Bijvoorbeeld dit statief van Joby (gorillapod)

7. Beweeg je om het onderwerp heen

Het mooie van een telefoon is dat je niet belemmerd wordt. Je kunt de telefoon dicht bij de grond houden of juist heel erg ver boven je hoofd. Dit is niet anders met een compact of DSLR camera maar deze wegen toch wat meer en staan wat hoger van de vloer af. Deze flexibiliteit kun je optimaal benutten door ook rondom het onderwerp (indien mogelijk) heen te bewegen. Zo krijg je andere invalshoeken en met een juiste APP of instelling kun je ook een panorama shot maken.

8. Zorg goed voor je iPhone

De meeste iPhone gebruikers zullen nu denken “dat is toch logisch” en ja ik vindt het ook logisch maar niet iedereen denkt er zo over. Maak je telefoon regelmatig schoon van binnen en van buiten. En heel erg belangrijk voor je foto’s vergeet je lens hierin niet! Vingerafdrukken, krasjes en andere viezigheid kunnen een foto gemakkelijk verpesten!

9. Bewerk je foto

iPhone fotografie door: zhao qianEr zijn fantastische apps op de markt om je gemaakte foto direct te bewerken & te delen op je iPhone. De meeste van ons zetten er een filter overheen of passen de belichting iets aan. Maar je kunt veel verder gaan. Door bijvoorbeeld 1 kleuraccent toe te passen op een voor de rest grijze foto. Probeer meerdere apps uit en bepaal welke voor jou het beste werkt.

10. Hou je foto eenvoudig

Hoewel een iPhone camera behoorlijk goed is, zal een gemaakte foto niet zo scherp zijn als met een compact of DSLR camera en dat komt door de sensor grote. Een camera is doelbewust gemaakt voor 1 ding en dat is de best mogelijke opname op te slaan. Een telefoon is geschikt voor veel meer dingen en hierdoor is de sensor aanzienlijk kleiner. Je zult het op je telefoon misschien niet zo heel erg door hebben maar als je een foto wilt vergroten of in een fotoboek gaat plaatsen zul je zien dat er eerder korrels zichtbaar zijn op je opname. En door een foto te nemen waarin veel gebeurt zal dit effect alleen meer vergroot worden. Probeer daarom je foto zo rustig mogelijk te houden. Hiermee vergroot je de scherpte in je opname.

Zelf nog een tip? Laat deze achter in het reactieveld!

One Reply to “10 fotografietips voor een iPhone”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.